Početna Moja Priča Poezija slikara Ljubomira Milinkova iz Pariza

Poezija slikara Ljubomira Milinkova iz Pariza

Na današnji dan, u selu Sovač kod Valjeva rođen je svetski poznati i priznati srpski slikar Ljubomir Ljuba Milinkov. Mnogi likovni kritičari ga smatraju jednim od najboljih najpoznatijih svetskih slikara-naivaca, a u rodnoj Srbiji je skoro nepoznat, osim kod većeg broja Valjevaca sa šabačko-beogradskom okolinom.

Sa promocije knjige u svečanoj sali Valjevske gimnazije
Foto: Rasejanje.info

Decenijama Ljuba živi i stvara u Parizu. Francusku je upoznao uzduž i popreko kao i Ameriku (SAD) u kojoj je živeo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, gde i dan danas ima veliki broj izložbi. Pandemija je na kratko obustavila izlaganje njegovih dela, ali nakon popuštanja mera se počelo sa ugovaranjem izložbi u Americi, Kini i Francuskoj.
Tokom pandemije Ljubomir je vredno slikao u svom pariskom ateljeu. Nastalo je puno divnih slika, kao i pesama. Objavio je dve zbirke pesama, „Istino, ti lažeš“ i „Pravdo, kriva si“. Drugu zbirku pesama, „Pravdo, kriva si“ (koja je stilizovana njegovim slikama) promovisao je u svečanoj sali Valjevske gimnazije krajem 2019. godine. Potom su trebale da se održe promocije u mnogim evropskim gradovima, ali je pandemija sprečila da se uživa u njegovoj rodoljubivo-satiričnoj i arhaičnoj poeziji, ali ne i u nastajanju novih (pesama).

Novost je da Ljubomir planira, da do kraja godine objavi novu zbirku pesama, koju će ponovo prvo promovisati u svome Valjevu, kod publike, koja ga je veoma toplo i srdačno primila. Na promociji zbirke pesama „Pravdo, kriva si“ svim posetiocima je poklonio ne samo svoju knjigu sa posvetom već i repliku jedne svoje slike, što je sve ostavilo bez daha. Pored prijatelja, rodbine, predstavnika grada Valjeva, ljubitelja poezije na promociji su bili i predstavnici srpskog rasejanja, koji redovno prate mnoga kulturna zbivanja u svom zavičaju.
Na njegovoj današnji rođendan, koji mu redakcija portala Rasejanje.info od srca čestita i želi puno dobrih slika i pesama, je poručio da mu je drago što će njegovi Valjevci moći da uživaju u njegovim poetskim novim delima. Takođe se nada da će mu se ispuniti želja da u i u svom zavičaju ima samostalnu likovnu izložbu.

Sa delom rodbine i najbližim prijateljima u Valjevu
Foto: Rasejanje.info

Valjevski Sovač, između žitnih polja i voćnjaka, u svim godišnjim dobima dominira u mnogim njegovim slikama kao i u poeziji. U slikarstvu sanja o nostalgičnom svetu, a u poeziji, glavnu pokretačku snagu za pisanje stihova pronalazi u ljubavi prema zavičaju i otadžbini. „Kroz poeziju se predstavio tako što je ispevao jednu veličanstvenu odu  zavičaju. Odu kojom svoje sunarodnike podseća na vrednosti svoga roda, na veličinu svoga naroda, na sve ono što je lepota koju mi koji živimo u njoj često okrvani nekim tehničkim stvarima prenebregavamo“, istakla je mr Jovanka Božić, profesor sociologije u penziji, na promociji njegove u Valjevu.

Prisutni u svečanoj sali Valjevske gimanzije tokom promocije zbirke pesama
„Pravdo, kriva si“
Foto: Rasejanje.info

„U detinjstvu, narodne pesme su bile svuda oko nas. Jednostavno su mi ušle dosta u pamćenje, da kažem u srce. U školi je bilo izvanrednih pesnika koji su me nadahnuli i vremenom se pokazalo da  imam neki smisao za to rimovanje pa su ideje same po sebi postojale, dolazile i obličavale, tako da se došlo do mojih pesama“, pojasnio je Milinkov.

Nova zbirka će sadržati puno kratkih pesama. Do tada, dok ponovo ne dođe iz rasejanja u svoj zavičaj, nastaviće sa pripremama izložbi u Njujorku i Šangaju, kao i sa promocijom svoje knjige u mnogih evropskim gradovima. Naredni nastup je planiram sa pesnicima iz Pariza 15. maja u nemačkom gradu Hamburg.
Više o slikaru Ljubomiru Ljubi Milinkovu može pročitati ovde na medijskom portalu rasejanje.info.

Foto: Rasejanje.info