Početna Kultura Od danas pa do nedelje u Frankfurtu se održavaju Majski susreti pisaca...

Od danas pa do nedelje u Frankfurtu se održavaju Majski susreti pisaca dijaspore

Foto: Udruženja pisaca Sedmica

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurtu na Majni u Nemačkoj održava ovog vikenda 27. po redu Majske susrete pisaca. Tradicionalna manifestacija koja se bavi očuvanjem srpskog jezika u rasejanju počinje večeras u 19 časova, kada je i svečano otvaranje.  U kafeu Hauptwache (An der Hauptwache 15) je promocija romana Preludijim, autorke Slavice Mastikose iz Beograda.

Sutra, u subotu 14. maja od 15 sati  do 23 sata održaće se Majska pesnička noć i dodela orfeja. U Majskoj pesničkoj noći biće dodeljene književne nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani orfej, autorima tri najbolje neobjavljene pesme.

Pravo učešće za nagradu imaju svi pesnici, učesnici Majske pesničke noći, sa jednom neobjavljenom pesmom. Učestvovaće pesnici iz više zemalja (Francuske, Nemačke, Švajcarske, Srbije…).

U nedelju, 15. maj, planirana je tradicionalna dečija manifestacija pod nazivom Ala je lep ovaj svet. U prostorijama Srpskog kulturnog centra Ofenbaha u Ofenbahu biće takmičenje učenika u lepom recitovanju i to u dve kategorije:

– mlađeg uzrasta – od I – IV razreda osnovne škole

– srednjeg uzrasta – od V – VIII razreda osnovne škole.

Najboljim recitatorima biće dodeljene prva, druga i treća nagrada i Bambi orfej za najbolji scenski nastup.

Na ovom divnom druženju sa mladima organizator je pozvao počasnog gosta Branka Stevanović, poznatog dečijeg pesnika iz Beograda, koji će govoriti o svojoj knjizi Avanture Kraljevića Marka.