Početna Kultura Film „Mrak“ ponovo se prikazuje u Italiji

Film „Mrak“ ponovo se prikazuje u Italiji

Srpski film Mrak scenariste i reditelja Dušana Milića osvojio je Nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je ujedno imao i svetsku premijeru. Nakon toga film je prikazan u Milanu i Rimu, a od 21. aprila 2022. i u bioskopima u Torinu, Padovi, Peruđi, Bolonji, Napulju, Katanji i Pizi.

Danas (17. maja) u 18.45 i sutra 18. maja u 21 čas film će biti prikazan u Vićenci (Cinema Araceli via Borgo Scroffa n. 20). Tada će na konferencija za novinare onlajn obrati publici i režiser filma Dušan Milić. Nakon Vićence film će nastaviti sa biskopskim prikazivanjem i u gradovima: Udine, Goricia, Verona, Matera, Polinjano, Fermo.

Radnja filma inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu. Obrađuje životnu i potresnu priču ispričanu kroz viziju devojčice Milice koja nakon što su joj nestali otac i ujak ostaje da živi sa majkom i dedom u planinskim zabitima Kosova, na imanju koje je okruženo gustom šumom. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve. Glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.