Početna Događanja U Beču održano Pesničko popodne za decu i odrasle

U Beču održano Pesničko popodne za decu i odrasle

Zajednička slika đaka i roditelja na Pesničkom popodnevu za decu i odrasle
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Austrija i Udruženje za kulturu Reč – boja – ton organizovali su minulog vikenda Pesničko popodne za decu i odrasle, sa gošćom iz Srbije, pesnikinjom Svetlanom Spajić. U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču okupio se veliki broj dece i njihovih porodica. Ovaj kulturni događaj organizovan je uz veliku pomoć tima Prosvjetine škole srpskog jezika u Beču.

Muzički okvir je dao Mali hor Prosvjete pod vođstvom Vere Simić, a program je vodio prof. Srđan Mijalković, osnivač i dugogodišnji rukovodilac škole, koji je posebno zahvalio Jadranki Gros, koja je inicirala ovaj program. Prisutne je pozdravio i blagoslovio otac Mihajlo Smiljanić, poželevši im dobro raspoloženje, navodi se u Prosvjetinom saopštenju.

Uživanje u pesmama
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Nakon muzičkog uvoda Malog hora, deca su pažljivo slušala pesmice, postavljala radoznala pitanja, a onda su učestvovala u najavljenim radionicama „Čistoća je pola zdravlja” i „Šumsko životinjsko carstvo”.

„Posle pauze i posluženja prezentovani su najbolji zajednički crteži, a potom i odrecitovani stihovi, koje su deca i roditelji spontano smislili kroz igru i smeh. Učesnici su se posle dva sata jedva rastali i pozdravili, poželevši da se uskoro ova lepo druženje ponovi“, rečeno je u austrijskoj Prosvjeti.

Pesnikinja Svetlana Spajić sa organizatorima
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

„Radujem se da su naša deca ovako kreativna, lepo vaspitana i da mogu da potpuno razumeju i uživaju u pesmama za decu na svom jeziku! Naša draga gošća, Svetlana Spajić ih je inspirisala da se na kreativan način druže, stvaraju i sarađuju sa svojim drugarima i svojim porodicama. Ovakvi programi omogućuju lepše i brže učenje, negovanje porodičnih vrednosti i timskog duha. Hvala našim divnim nastavnicama Suzani Nedeljković, Ivani Milovanović, Vesni Špirić i Aleksandri Tanasković na odličnoj organizaciji, kao i teta Veri Simić na pripremi Malog hora. Njihov višegodišnji rad sa decom u Prosvjetinoj školi pokazuje odlične rezultate!“ rekao je Mijalković  i dodao: „Ove godine se nadamo formiranju novih Prosvjetinih škola u Austriji, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Eparhije austrijsko-švajcarske. Nadamo se i da će mnogi naši građani podržati škole i upisati svoju decu, jer je obrazovanje dece na svom jeziku najpotrebnije i najvažnije svima u dijaspori!“

Zanimljive radionice su odeševile prisutne
Foto: SPKD Prosvjeta Austrija