Početna Događanja U Švajcarskoj održana promocije zbirke pesama Žakline Marković Mitić – „Neposlušne misli“

U Švajcarskoj održana promocije zbirke pesama Žakline Marković Mitić – „Neposlušne misli“

Neposlušne misli promovisane u Lucernu
Dragana Zimonjić, Žaklina Marković Mitić, Snežana Milanović i Ela Kulić (s desna u levo)
Foto: arhiva Ž. Marković Mitić

Žaklina Marković Mitić pesnik i pisac koji živi na relaciji Srbija -Švajcarska minulog vikenda promovisala je svoju zbirku pesama „Neposlušne misli“. Nakon niz promocija u Srbiji i uživanja u Žaklininim delima, poslednja (promocija) je održana u prostorijama KUD Ras u Lucernu u Švajcarskoj. U programu su pored autorke učestvovale i Dragana Zimonjić, ljubitelj poezije i proze koja je vodila program, Snežana Milanović, pisac i sekretar Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i Ela Kulić- pesnikinja.

Prisutni su mogli da uživanju u divnim pesmama iz zbirke Neposlušne misli. Zbirka sadrži 45 pesama i prva je Žaklinima samostalna zbirka. I kao što je autorka za portal Rasejanje.info objasnila po objavljivanju zbirke, broj od 45 pesama je izabran simbolično kako bi se uklapao z broj godina pesnikinje. „Zbirka pesama Neposlušne misli sadrži 45 pesama. Dok sam radila na pripremi ove knjige bližio se moj 45. rođendan.  Iz tog razloga sam odlučila da broj pesama bude simboličan a neke pesme ostavljene su da sačekaju neku novu knjigu. Bez obzira što je prisutna stalna borba srca i razuma, a kroz pesme provejavaju preispitivanja – da li je tamo gde nas želje vode najbolji put i pravi put za nas, osnovna tema u zbirci je ljubav, koja je i osnovna tema ljudskog življenja“, istakla je Žaklina Marković Mitić za portal Rasejanje. info o svom delu i svojoj prvom samostalnoj zbirci.

Prisutni na promociji
Foto: arhiva Ž. Marković Mitić

Voli da čita, na njenim policama se mogu naći i klasici i dela savremenih pisaca i poezija, kao zbornici raznih udruženja u kojima su objavljivane i njene pesme.

Rodom je iz Leskovca, a od 1996. živi na relaciji Srbija Švajcarska. U tom krugu i stvara, crpeći teme iz sopstvenog iskustva u susretu različitih kultura. Njen prvi roman „Između želje i razuma”objavljen je 2015. i naišao je na sjajan odjek među čitaocima. Piše poeziju i prozu i zastupljena je u velikom broju zbornika i književnih časopisa. Član je Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i Udruženja slobodnih umetničkih duša – poezija 016.