Početna Događanja U Melburnu održana izložba „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“

U Melburnu održana izložba „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“

U Hramu sećanja u Melburnu sa otvaranje izložbe „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“
Ambasador Srbije Rade Stefanović sa posetiocima
Foto: ambasada RS u Australiji

U Melburnu, u Australiji, je u Hramu sećanja (Shrine of Remembrance) otvorena izložba „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“. Izložbu je organizovala Srpsko-australijska kulturna fondacija, uz podršku ambasade Srbije u Kanberi.

Autor izložbe je Bojan Pajić. Sama izložba obuhvata zbirku predmeta i odlikovanja iz Prvog svetskog rata i niz umetničkih radova, koji prikazuju rat u Srbiji kroz skice, slike, litografije, postere i fotografije iz tog vremena.

Ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović je, otvarajući izložbu, istakao da su se Srbija i Australija borile kao saveznici u oba svetska rata i da se „ovih neraskidivih veza upravo kroz izložbu sećamo“. Ukazao je na brojne žrtve koje je Srbija pretrpela u Prvom svetskom ratu i da ćemo uvek biti zahvalni onima koji su doprineli njenoj borbi za slobodu.

Detalj za izložbe
Foto: ambasada RS u Australiji

Potomci dvoje Australijanaca učesnika rata, u svojim vrlo emotivnim govorima, istakli su da su njihovi preci, sve do svoje smrti, gajili posebnu naklonost i divljenje prema Srbiji i srpskom narodu, što su preneli i na svoje potomke.

Pored ove izložbe privremenog karaktera, u Vojnom muzeju Južne Australije u Adelejdu i Vojnom i kolonijalnom muzeju u Mariborou (Kvinslend) pripremljene su i manje postavke stalnog karaktera, posvećene Australijancima iz tih država, koji su se u Prvom svetskom ratu borili uz srpsku vojsku, prenosi ambasada Republike Srbije u Kanberi.

Foto: ambasada RS u Australiji