Početna Događanja U Frankfurtu održana promocija romana Štalag IIIB Tatjane Milanović

U Frankfurtu održana promocija romana Štalag IIIB Tatjane Milanović

Autorka Tatjana Milanović
Foto: arhiva T. Milanović

Tatjana Milanović, profesor srpskog jezika i književnosti, koja poslednje četiri godine podučava učenike u Srpskoj dopunskoj školi u Hesenu, imala je nedavno promociju svoj prvog romana Štalag IIIB u Frankfurtu. Nakon promocije u Berlinu, usledila je i u Frankfurtu a u narednom periodu Tatjana planira i gostovanja uz svoju knjigu i u Štutgartu, Hamburgu, Karlsrueu… a i u Srbiji. Roman Štalag IIIB napisala je o svom dedi Bošku Stankoviću iz sela Jašunja sa juga Srbije, koji je kao vojnik Jugoslovenske kraljevske vojske zarobljen je u aprilskom ratu 1941. Nije ispalio nijedan metak, ali je zajedno sa ostalim svojim drugovima iz čete odveden u vojni zarobljenički logor Štalag IIIB u Furstenbergu, na granici Nemačke sa Poljskom. 

Ovu promociju su organizovali članovi Udruženja pisaca Sedmica i Internacionalni salon Frankfurt u saradnji sa Savetom stranaca grada Frankfurta. Među mnogobrojnim uglednim gostima na ovom književnom susretu bili su i predsednik Saveta stranca (Jumas Medof), Diana Avdić potpredsednica Saveta (koja je vodila program), generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović sa saradnicima, koordinatorka Srpske dopunske škole Biljana Bukinac…. O knjizi su sa autorkom razgovarali  Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca Sedmica i Zorica Mladenović, književni kritičar iz Beograda. Odlomke iz romana čitala je Dragica Saurevajn, a za muzičku pratnju bio je zadužen violinista Aleksandar Vladisavljević.

Prisutni na promociji u Frankfurtu
Foto: arhiva T. Milanović

Književna kritičarka Zorica Mladenović je istakla da Tatjana Milanović „u svom romanu tematizuje tamnu i tragičnu, stradalačku  baštinu srpskog naroda, sa namerom da napiše svedočanstvo o logorovanju svog dede. Kroz njegov lik dala je univerzalnu sliku srpskog seljaka koji na svojim plećima vekovima nosi nacionalnu istoriju. Ukoliko zanemarimo one koji o ratu odlučuju i koji rat vode, u centru zbivanja ostaje srpski seljak, vojnik koji ima dve ključne osobine: bespogovorno sluša komandu i spreman je da žrtvuje život za otadžbinu”.

Priče u romanu zasnovane su na istraženoj dokumentaciji. Kao u svakom romanu tako i ovde priče se prepliću sa autorskom fikcijom. „U prvom planu prati tri zarobljenika: Boška, Ljubišu, studenta iz Beograda, sina uglednog sudije, i Jovana, seljaka, Srbina iz dalmatinskog sela Kričke. Zarobljenici nemaju osećaj da su u ratu, već da se rat u njih nastanio, pa ga preživljavaju naredne četiri godine trpeći poniženja, glad, strah, usamljenost i nostalgiju za domovinom. Paralelno se, kroz retrospekcije glavnog junaka, prati predratno vreme, Boškovo odrastanje, ženidba, polazak u vojsku, sa naglašenim odnosom sa ocem Dragutinom, prekim patrijarhalnim čovekom”, istaknuto je na promociji.

Nakon promocije u Frankfurtu Tatjana je postala i član Udruženja pisaca Sedmica. Člansku kartu joj je uručila Zlata Ikanović, potpredsednica Sedmice. Tatjana je do sada objavljivala pesme za decu i kratke priče. O romanu Štalag IIIB, razmišljanjima i načinu nastanka romana, redakcija portala Rasejanje.info je razgovarala sa Tatjanom Milanović. Razgovor možete pročitati ovde.

Razgovor o knjizi Zorica Mladenović, Tatjana Milanović i Ljubiša Simić
Foto: arhiva T. Milanović