Početna Događanja „U susret Vidovdanu”– radionice za đake srpske škole u Bavarskoj

„U susret Vidovdanu”– radionice za đake srpske škole u Bavarskoj

Radionice učenika srpske škole u Bavarskoj
Foto: arhiva A.Cvetković

U prostorijama Crkvene opštine Nirnberg, u crkvi posvećenoj Svetom Ćirilu i Metodiju, okupili su se, kao što smo pisali učenici Srpske dopunske škole iz Bavarske i održali manifestaciju pod nazivom „U susret Vidovdanu”. Druženje učenika iz Bavarske je započeto radionicama, a završeno trčanjem Kros-a RTS-a. „Srbija! Iako puna događaja nijedan dan kao 28. jun nije obeležio sudbinu Srbije kroz vekove. Sudbonosni praznik je ujedno i veliki verski praznik. Vodimo Vas kroz Vidovdanske događaje koje je organizovao aktiv nastavnica iz Bavarske”, istakla je nastavnica Aleksandra Cvetković iz Ingolštata. Ona je dodala da „Dopunska škola na srpskom jeziku iz Bavarske može da se pohvali veoma bogatim programom koji je bio organizovan povodom predstojećeg nam praznika, Vidovdana. Nastavnice Tatjana Hot, Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Ivana Đurić i Branka Stanojević organizovale su zajedničko druženje učenika u Nirnbergu. Ideja za ovakvo okupljanje rodila se na sastanku aktiva nastavnica na početku školske godine. Bila je bila idealna prilika da se nastavnice bolje upoznaju, a učenici zbliže i ponesu sa sobom deo srpske kulture, tradicije i verovanja”, dodala je nastavnica Cvetković.

Prvu radionicu vodila je, upravo naša sagovornica, nastavnica Aleksandra Cvetković iz Ingolštata. Sa đacima je obradila narodnu epsku pesmu „Car Lazar i carica Milica”. „Prikazana je upotreba informacione tehnologije za tumačenje epske pesme kroz vezu sa likovnom umetnošću i govornim vežbama. Učenici su dobili pripremljen materijal (papir, olovke, bojice,…) i pravili su grubu skicu motiva iz epske pesme „Car Lazar i carica Milica“. Učenicima je nastavnica predočila moguće načine ilustrovanja”, istakla je nastavnica Cvetković. Ponuđene teme su bile: 1)Slika uplakane carice Milice koja prati vojsku; 2) Boj na Kosovu i 3) Portreti junaka iz pesme s akcentom na neka obeležja.Drugu radionicu vodio je sveštenik Ilija Romić iz Nirnberga. On je objašnjavao svete tajne venčanja i pričešća. „Svetom tajnom pričešća primamo pod vidom hleba i vina pravo Telo i pravu Krv Gospoda Isusa Hrista. Ova Sveta tajna predstavlja vrhunac ljubavi i zajedništva između Boga i čoveka. Svetu tajnu pričešća, ustanovio je sam Isus Hristos na Tajnoj večeri”:A kad su jeli, uze Isus hleb, blagoslovi, izlomi i dade učenicima i reče: uzmite, jedite; ovo je telo moje. Tad uze čašu i zahvali, dade im i reče: pijte iz nje, svi; jer ovo je moja krv, sveta koja se proliva za mnoge radi oproštaja grehova.” (Matej 26;26-28)“, naveo je otac Ilija.

U okviru Manifestacije „U susret Vidovdanu” održan je i Kros RTS-a
Foto: arhiva A. Cvetković

Treću radionicu vodila je nastavnica Gordana Budiša iz Nirnberga. Obrađene su tri pesme koje su planirane da se pevaju na Vidovdanskoj akademiji. Prva (pesma) je bila „Ovo je Srbija”. „Povodom ove pesme zaključili smo da ima pesama koje svi znaju i pevaju, a niko ne zna ko im je autor, i svi misle da su narodne, da se pevaju od davnina. Takva je sudbina i pesme „Ovo je Srbija (znaš li odakle si sine)”, za koju svi veruju da je potekla iz naroda, iako je njen autor muzičar i pesnik Nikola Grbić Grba. Druga obrađena pesma bila je „Oj Kosovo, Kosovo” (srpska rodoljubiva pesma o Kosovu), a treća „Vidovdan”, čuvena, kultna patriotska pesma. Đaci su jednoglasno pevali sve tri pesme i bili vrlo inspirisani melodijama”, dodala je nastavnica Cvetković.

Četvrtu radionicu vodile su nastavnice Ivana Đurić iz Pasaua i Branka Stanojević iz Rozenhajma. Na likovnoj radionici obrađene su teme koje se tiču Srba svetitelja, Kosovskog boja, cara Lazara i carice Milice. „Vidovdan je najveća slava srpskog naroda. On je dan a ne noć, i to baš-Dan. On nas opominje na pobedu i vaskrsenje. Seme carstva nebesnoga, posejano Svetim Savom, niklo je bujno i poraslo veliko. Bogati plodovi toga semena uzabrani su na Kosovu polju. To nije jedina Hristova i Savina žetva u našoj prošlosti, ali je presjajna i jedinstvena svoga roda.“ rekao je  Sveti vladika Nikolaj. Vredne ruke mališana koji su uložili trud i napor u slikanju svojih radova iznjedrio nam je više od pedeset radova spremnih za izložbu”.

Na svim radionicama učenici su bili vrlo motivisani, rado su postavljali pitanja, učestvovali u zajedničkim akcijama, družili se i puno naučili.

Domaćini iz Ninberga su pripremili posluženje za sve đake i njihove roditelje. Mališani su se najviše obradovali ćevapčićima koji su bili poslućeni za ručak. Zajedničko, celodnevno druženje završeno je manifestacijom KROS RTS-a.

„Posebna čast nam je bila prisustvo generalnih konzula. Božidar Vučurović, generalni konzul iz Minhena, Slaviša Maletić, konzul iz Minhena, Dragan Dimitrijević, generalni konzul iz Štutgarta i  Svetomir Todorović, konzul iz Štutgarta. Konzuli su pozdravili rad nastavnica. Posebno su bili ponosni što se okupio toliki broj mališana. Generalni konzul, Božidar Vučurović iz Minhena izjavio je: „Apsolutna lepota je dete u inostranstvu koje priča srpski jezik i piše ćirilicom!“ Time je naglasio da konzulat podržava rad dopunskih škola na srpskom jeziku koje su organizovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Svi učesnici otišli su kući puni utisaka sa nadom da se vidimo uskoro, na Vidovdan”, istakla je nastavnica Aleksandra Cvetković.