Početna Događanja Proslava i liturgijsko sabranje povodom proslave jubileja – 75 godina postojanja Crkvene...

Proslava i liturgijsko sabranje povodom proslave jubileja – 75 godina postojanja Crkvene opštine Minhen

Prethodnog vikenda, 4. i 5. juna, Crkvena opština Minhen svečano je proslavila svoju slavu i veliki jubilej – 75 godina postojanja.  Program proslave uključivao je svečanu večernju službu i akademiju, a vrhunio je nedeljnim liturgijskim sabranjem.

Pored toga, za zainteresovane susede i sav verni narod organizovani su dani otvorenih vrata, u okviru kojih je svima omogućeno upoznavanje sa istorijom crkvene opštine i slavsko posluženje.U okviru svih spomenutih događanja, CO Minhen počastvovana je prisustvom uglednih gostiju, predstavnika gradskih i pokrajinskih institucija, drugih crkava u Nemačkoj, ali i naše crkve iz matice. Među njima se posebno ističu kardinal Rajnhard Marks i regionalni biskup Kristian Kop, kao predstavnici najvećih nemačkih crkava, koji su prisutne pozdravili rečima bratske i komšijske podrške, istakavši značaj međusobne saradnje za opstanak i uspeh misije celokupnog hrišćanstva u Nemačkoj i Evropi.

Program svečane akademije, pored parohijskog hora i pevnice uzveličali su renomirani muzički umetnici iz Minhena i okoline, koje sve međusobno povezuje srpsko poreklo i/ili vezanost za minhensku parohiju. Po akademiji organizovan je svečani koktel, a nakon Liturgije i slavski ručak za sve prisutne.

Liturgijskim sabranjem predstojao je Njegovo Preosveštenstvo, Episkop braničevski Ignatije, uz sasluživanje Episkopa diseldorfskog Grigorija i humskog Jovana. U toku liturgije, starešina CO Minhen, jerej Bojan Simić, proizveden je od strane Episkopa Grigorija u čin protoprezvitera.

Izvor Eparhijski sajt Nemačke