Početna Kultura Filmski festival Srpskog centra iz Beča održava se 10. i 11. juna...

Filmski festival Srpskog centra iz Beča održava se 10. i 11. juna (2022.)

Foto: Srpski centar Beč

Srpski centar iz Beča organizuje Filmski festival Srpskog centra. „Mini filmski festival će se održati 10. i 11. juna u bioskopu  Top Kino u šestom bečkom okrugu. Festival je posvećen legendama jugoslovenske muzičke scene”, poručili su mladi iz Srpkog centra u Beču.

U okviru festivala biće prikazana četiri filma: „Električni orgazam za ljude budućnosti”, „Moj zanat” (film o Arsenu Dediću), „Tusta” (film o Branku Črnacu Tusti i bendu KUD Idijoti) kao i film o Vladi Divljanu „Nebeska tema”. Svi filmovi biće prikazani na originalnom jeziku, sa engleskim titlovima. Karte za filmove prodavaće se direktno u bioskopu na veče premijere, ali se mogu rezervisati i onlajn na sajtu bioskopa.

Pored projekcije filmova, uz podršku Doma omladine iz Beograda u okviru festivala biće održana i izložba fotografija Goranke Matić „Poslednja pobuna”, posvećena, između ostalog, takođe i Novom talasu. Izložba će moći da se poseti u Kulturnom centru „Wienstation“ u osmom bečkom okrugu.

Nakon projekcije filmova, u subotu 11. juna, sa početkom od 21:30 časova, povodom zatvaranja festivala biće održana i žurka „Ispod metroa” (u istom prostoru gde se održava izložba) na kojoj će se puštati muzika iz perioda Novog talasa.

10.06-18.00h Tusta film o bendu KUD Idijoti

10.06-20.00h Moj zanat – film o Arsenu Dediću

11.06-18.00h Električni orgazam za ljude budućnosti

11.06-20.00h Nebeska tema – film o Vladi Divljanu

Foto: Srpski centar Beč

Moj zanat, 10.06.2022. 20 časova

TOP Kino, Rahlgasse 1, 1060 Wien

Dokumentarni film „Moj zanat” reditelja Mladena Matičevića prikazuje životni put Arsena Dedića- legendarnog jugoslovenskog pesnika, kompozitora i šansonjera. Na filmu, koji je snimljen u crno-beloj tehnici, govori sam Arsen Dedić, o sebi, svom životu i svom stvaranju ne otkrivajući direktno svoju intimu a ipak pružajući dovoljno da se naslute odgovori. Karte možete kupiti na blagajni. Cena karte je 10 evra.

Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu 11.06.2022 u 20.00h

TOP Kino, Rahlgasse 1, 1060 Wien

Nebeska tema scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarni film sa elementima igranog filma. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije pesama Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čine ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije vidjen na našim prostorima.Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan. U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić May, Srdjan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srdjan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Djolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Djurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi bendova Minilinija, Ljetno kino, Big Band i Old Stars Band.