Početna Događanja Zajednica srpskih klubova u Beču – domaćin izložbe Tamare Karjuk Drahoš

Zajednica srpskih klubova u Beču – domaćin izložbe Tamare Karjuk Drahoš

U Beču je otvorena izložba umetničkih slika Tamare Karjuk Drahoš
Foto: arhiva S. Matić

U okviru Srpskih dana kulture u Beču, u prostorijama Zajednice srpskih klubova, u sredu, 29. juna 2022. godine, otvorena je izložba umetničkih slika Tamare Karjuk Drahoš.

Izložbu je otvorila Vesna Klinger, predsednica Integracionog i kuturnog udruženja „Fokus“, zahvalila se prisutnima na poseti i izrazila zadovoljstvo što se u okviru Srpskih dana kulture ,može prikazati jedna divna izložba i stvaralaštvo jer je, kako je navela, u srpskom stvaralaštvu, potrebno malo više umetnosti kao što to Tamara radi.

U ime Zajednice srpskih klubova u Beču, prisutnima je dobrodošlicu poželeo Luka Marković, predsednik i zahvalio se Vesni Klinger, što je i Zajednica deo programa.

Mr Aleksandar Kostić je rekao da mu je čast da predstavi Tamaru i otvori njenu izložbu, jer je bio njen učenik. „Tamara predaje ikonopise. Ja sam čitao njenu biografiju, koja je vrlo obimna, zato ću izneti neke segmente iz njene biografije. Tamara je industrijski dizajner, slikar, ikonopisac, teolog, filozof. Toliko je ambiciozna i talentovana i toliko je raznovrsnih stvari radila u svom životu. Rođena je u Beogradu, gde je završila industrijsko oblikovanje. Dolazi u Beč na specijalizaciju. Završava Univeritet lepih i primenjenih umetnosti. Godine 2002. diplomira industrijski dizajn. Otvara svoj atelje u Beču. Bavi se izradom umetničkih dela koji su od ekološkog materijala. Ona podržava rad kulturno-umetničkih udruženja“, rekao je, između ostalog, Aleksandar Kostić.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković i umetnica Tamara Karjuk Drahoš
Foto: arhiva S. Matić

Tamara Karjuk Drahoš se zahvalila svima na dolasku, a posebno Vesni Klinger na organizaciji. Ona je napomenula da je odlično što su se, ovoga puta, uključile i druge organizacije i udruženja i mnogo je lepše kada složno nešto radimo. „Ja sam prvo počela sa ikonopisom, zato što se i moja mama time bavila. Interensantno da sam ovde bila prihvaćena na Akademiju sa mojim ikonama. Posle 20-30 godina sam se vratila onome od čega sam počela, dakle, opet ikonama, što je vrlo zanimljivo. Mislim da je naša kultura, koja nas povezuje sa zemljom iz koje polazimo, takođe nešto što nas povezuje sa nama samima. Neki koreni su tu. Ja se trudim da  korene, kada nešto iz prirode slikam, pokušavam da razumem šta je to u stvari, da li je to napravljeno, ili je to nastalo, na koji način je nastalo, šta je njena struktura, na koji način nešto raste, na koji način se jedna ćelija deli, šta je to što se u stvari dešava i to pokušavam da izučim. Ako se pitate zašto tako sve, s brda, s dola, jednostavno eksperimenti su tu, a rešenja još nemam“, zaključila je umetnica Tamara Karjuk Drahoš.

Prof. Svetlana Matić na izložbi
Foto: arhiva S. Matić

U muzičkom delu programa nastupio je saksofonista Toni Perez. Uz bogato posluženje na otvaranju izložbe slika su, između ostalih, prisustvovali: Dijana Gušić, savetnik u Regionalnom predstavništvu Republike Srpske u Beču, Goran Novaković, germanista i profesor svetske književnosti, prof. Svetlan Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić Tatjana Tešić Trnka, koja je zajedno sa svojim suprugom Kristijanom Trnkom, sponzorisala ovu kulturnu manifestaciju, Cica Pavlović, Milena Mikeleto i mnogi drugi.

Za portal Rasejanje.info Svetlana Matić