Početna Informacije U Ohridu otvoren konzulat Republike Srbije

U Ohridu otvoren konzulat Republike Srbije

U Ohridu u Severnoj Makedoniji u petak je otvoren konzulat Republike Srbije. Otvorio ga je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. „Uveren sam da će otvaranje konzulata u Ohridu sa područjem koje obuhvata teritorije opština Ohrid, Struga, Debar, Galičica, Debarca i Centar Župa, na čelu sa počasnim konzulom Mihajlom Filevim, pružiti dodatni podstrek unapređenju svestrane saradnje Srbije sa Severnom Makedonijom”, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije reči ministra Selakovića.

Ministar je konstatovao da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri u mnogim segmentima, i da nisu samo prijateljski već i bratski, a da su utemeljeni na zajedničkoj istoriji i bliskim vezama dva naroda, kao i na zajedničkoj opredeljenosti za budućnost, jačanju ekonomskih veza i odnosa… 

Foto: MSP RS

Selaković se prisetio i nekih istorijskih činjenica koje su povezivale Srbe i stanovnike Ohrida, kao na primer da su stanovnici Ohrida pomagali srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, kao i da je naučnik Mihajlo Pupin donirao veliko zvono jednoj od crkava u Ohridu.

Otvaranje konzulata je pratio kulturno-umetnički program
Foto: MSP RS