Početna Kultura Na festivalu „Giffoni Film Festival” u Italiji nagrađen film „Leto kada sam...

Na festivalu „Giffoni Film Festival” u Italiji nagrađen film „Leto kada sam naučila da letim”

Nova nagrada za srpski film Leto kada sam naučila stiže iz Italije. Nakong nagrade u Puli, na festivalu Giffoni Film Festival film Leto kada sam naučila da letim je nagrađen specijalnom nagradom. Film je snimljen po istoimenom romanu Jasminke Petrović i proglašen je za najbolji ovogodišnji evropski film za decu na filmskom festivalu BUFF u Malmeu.

Prikazivan je u mnogim bioskopima širom Evrope, a srpska deca u rasejanju su zajedno sa svojim drugarima iz Srpskih dopunskih škola išla zajedno da ga gledaju. U Beogradu se još uvek prikazuje u bioskopu Roda Cineplex, pa ko želi može da ga pogleda preko leta.

Leto kada sam naučila da letim je srpski porodični film. Reditelj je Radivoje Andrić, a scenario je napisala Ljubica Luković.

Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa ekipom. Međutim umesto toga roditelji je šalju na letovanje sa svojom babom Marijom na Hvar. U trošnoj porodičnoj kući na Hvaru upoznaje I rođenu sestru baka Marije, koja je za razliku od rođene babe lucaksta i opuštenija. Bez društva, interneta, Sofija svoje dane na Hvaru doživljava kao da je u paklu. Međutim monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje baba Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna, ali velika istraga babinog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane porodične tajne.

Sa novim prijateljstvima i avanturom, Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.