Početna Događanja Otvorena izložba fotografija povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Gvatemale

Otvorena izložba fotografija povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Gvatemale

Foto: Ambasada Republike Srbije u Meksiku

U Nacionalnom muzeju umetnosti Gvatemale u Antigvi svečano je inaugurisana izložba fotografija o Srbiji našeg fotografa Dragana Bosnića u okviru kulturnog segmenta obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Gvatemale, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Na otvaranju izložbe govorili su pomoćnik ministra inostranih poslova Gvatemale, ambasadorka Atsum Arevalo de Moskoso, direktorka Muzeja i ujedno predstavnica Ministarstva kulture i sporta Gvatemale Sindi Sosa, kao i Irena Kovačević Kuzmanović, otpravnica poslova u Ambasadi Republike Srbije u Meksiku.

U svom obraćanju, ambasadorka Atsum Arevalo de Moskoso je naglasila značaj obeležavanja 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje i, u tom kontekstu, podvukla izuzetnu saradnju koja postoji između dve zemlje. Naglasila je, takođe, posvećenost daljem unapređenju sveukupne bilateralne saradnje i približavanju dva naroda, istakavši da je realizacija izložbe fotografija o Srbiji dragocena kako bi se građanima Gvatemale donekle približila naša zemlja. Najavila je da će i Gvatemala u narednom periodu ponuditi Srbiji izložbu reprezentativnih fotografija Gvatemale u okviru obeležavanja ovog važnog jubileja, zahvalivši se Ambasadi Republike Srbije u Meksiku na angažovanju na realizaciji ove izložbe fotografija, prenosi Ambasada Republike Srbije u Meksiku.

Otpravnica poslova Kovačević Kuzmanović je istakla izvanrednu saradnju između dve države, izrazivši očekivanja da se ona i u narednom periodu nastavi istom dinamikom. Ukazala je da Srbija, i ovom izložbom fotografija o našoj zemlji, obeležava značajni jubilej, podsetivši da je gvatemalska javnost, na izložbi fotografija o srpskim srednjovekovnim manastirima na Listi svetske baštine UNESKO, koja je bila realizovana tokom maja/juna meseca u Nacionalnoj palati, mogla da se upozna sa delom naše bogate kulturne i istorijske baštine. Dalje, upoznala je prisutne sa širokim fotografskim opusom našeg istaknutog fotografa Dragana Bosnića, pozvavši prisutne goste da posete Srbiju kako bi se i lično upoznali sa prirodnim lepotama, tradicijom, kulturom i istorijom naše zemlje.

Direktorka Muzeja Sindi Sosa je izrazila zadovoljstvo što je muzej u Antigvi u prilici da ugosti izložbu fotografija o zemlji koja je geografski udaljena, a ipak bliska. Naglasila je da izložba fotografija o Srbiji predstavlja jedan od prvih događaja koji se organizuje u obnovljenom i revitalizovanom muzejskom kompleksu, čija je svečana inauguracija nedavno održana.

Nakon presecanja vrpce, čime je i zvanično otvorena izložba, otpravnica poslova Kovačević Kuzmanović je prisutne goste povela u razgledanje izložbe, uz osvrt i objašnjenje svake fotografije pojedinačno.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava u Vladi Gvatemale, predstavnici gvatemalskih insistucija, ambasadori akreditovani u toj zemlji, malobrojni građani Republike Srbije koji žive i rade u toj zemlji, kao i brojni građani i turisti koji su se, u tom momentu, zatekli u Antigvi.