„Dani preobraženja Srba u Rumuniji” svečano otvoreni u konzulatu u Temišvaru


Manifestacija Dani preobražanje Srba u Rumuniji otvorena u GK RS u Temišvaru
Foto: GK RS Temišvar

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru svečano je otvorena 29. po redu međunarodna književno-duhovna manifestacija „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i očuvanje savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju.

Prisutnima su se obratili počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović, koji je ujedno i glavni organizator manifestacije, laureat „Velike bazjaške povelje” pesnik Nikola Vujčić i konzul Marija Šošić.

Pored pisaca iz Srbije i Rumunije, na ovogodišnjoj manifestaciji kao specijalni gosti učestvuju pisci iz Republike Srpske, Hrvatske, Nemačke, Francuske i Češke, kao i predstavnici Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve, Saveza Srba u Rumuniji i ugledni Srbi iz Rumunije.

Tokom trodnevne manifestacije, koja je po sadržaju i značaju jedinstvena u dijaspori i regionu, predviđene su književne večeri, okrugli stolovi i nekoliko kulturnih priredbi. Programom je ove godine obuhvaćeno nekoliko mesta u županijama Timiš i Karaš Severin, Dunavskoj klisuri i Poljadiji u kojima živi srpsko stanovništvo: Temišvar, Belobreška, Stara Moldava, Bazjaš, Zlatica, Kusići i Sokolovac.

Centralno mesto manifestacije je manastir Bazjaš – jedan od izvora srpske duhovnosti koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava – gde je predviđeno uručenje „Velike bazjaške povelje” ovogodišnjem dobitniku pesniku Nikoli Vujčiću.

Učesnici manifestacije
Foto:GK RS Temišvar

Izvor Generlni konzulat RS u Temišvaru