Početna Događanja Promocija knjige „Besede i reči” vladike Andreja u Gračacu

Promocija knjige „Besede i reči” vladike Andreja u Gračacu

Vladika Andrej (u sredini) na promocije svoje knjige u selu Gračacu kod Kraljeva
Foto: FB vladika Andrej

U pretprazništvo Uspenja Presvete Bogorodice, u petak 26. avgusta 2022. godine, parohijski hram Svetog Save u selu Gračac, bio je domaćin promociji knjige Besede i reči vladike Andreja povodom stogodišnjice od rođenja protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića (1920-2022), prenosi eparhija austrijsko-švajcarska.

Ovaj značajni događaj održan je u spomen zaslužnog sveštenika i pastira Srpske crkve, poreklom iz Gračaca kod Kraljeva (eparhija žička), uz blagoslov vladike žičkog Justina.

Nakon službe, koju je služio prota Milan Mionić (paroh gornjomilanovački) počela je promocija knjige, himnom prizrenskih bogoslova. Prisutne je pozdravio nadležni paroh, otac Milan Kostić, zahvalivši se vladici Justinu na blagoslovu za ovo veče i episkopu Andreju koji je obezbedio da ova knjiga besplatno dođe do velikog broja domova u selu Gračac.

„Po ocu Milanu, promocijom ove knjige, još bolje se otkriva ličnost nezaboravnog prote Dobrivoja u njegovom rodnom selu. Prota Dobrivoje Ćilerdžić voleo je sve ljude jer je voleo Hrista. Upravo na takvu ljubav, Jevanđelje poziva sve. O ličnosti Prote Dobrivoja govorili su protojerej-stavrofor Milun Kostić, bivši paroh u Londonu, a po blagoslovu episkopa banatskog Nikanora i protonamesnik Vladimir Petković iz Pančeva, recenzent knjige. Kao teolog i mislilac iz Gračaca, protojerej Radoš Mladenović, paroh vrnjački i dobar poznavalac prilika u Gračacu, izneo je značaj ličnosti prote Dobrivoja kao izdanak ovog kraja i svestrani i daroviti poslenik na njivi Gospodnjoj.

Deo prisutnih nakon promoacije
Foto: FB vladika Andrej

Inače, Prota Milun Kostić iz Londona govorio je o porodičnoj crti i ljubavi koja je vladala u domu Ćilerdžića, o protinici Marijani koja je svom suprugu bila desna ruka i pomoćnica u teškim uslovima posleratne emigracije. Otac Vladimir iz Pančeva osvrnuo se na Protine izvanredne besede koje je on ostavio iza sebe u pisanom obliku. Protojerej Radoš Mladenović govorio je veoma iscrpno o prilikama koje su vladale u selu Gračacu tokom 19. veka, od obnove crkve 1812. sve do 40-ih godina 20. veka, o kući Aćimovića iz koje je bila majka Prote Dobrivoja, Stanica Ćilerdžić-Aćimović (koja se upokojila 1933). Porodica Aćimović je u Gračacu davala sveštenike čitav jedan vek”, prenosi eparhija austrijsko-švajcarska.

Okupljenima se obratio i vladika Andrej, koji je istakao da je knjiga nastala kao njegovo uzdarje svom roditelju, ali i kao dar vernom narodu sela Gračaca.

Potpisivanje knjige
Foto: FB vladika Andrej

Po završetku promocije, Uprava parohije, na čelu sa ocem Milanom, priredila je za sve prisutne posno posluženje, a Vladika Andrej je svim prisutnima svojeručno potpisao knjigu sa posvetom.

Protojerej-stavrofor Dobrivoje Ćilerdžić, nosilac ordena Svetog Save, prvog stepena, završio je svoj ovozemaljski život i svoju neobično surovu životnu borbu, ostvarivši se kao dobri pastir na njivi Gospodnjoj, 11. maja 1995. godine, u Diseldorfu, gde i počiva.

Promociji su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Austriji, Nebojša Rodić iz Beča, sa suprugom Janom, predstavnici Gradske biblioteke u Kraljevu, sekretar vladike Andreja, jerej Filip Milunović iz Beča, predstavnici medija i meštani Gračaca.

Dolazak ambasadora Srbije iz Beča dr Nebojše Rodića sa surpugom Janon na promociju
Foto: FB vladika Andrej