Početna Događanja U Beču zatvorena izložba Tamare Karjuk Drahoš

U Beču zatvorena izložba Tamare Karjuk Drahoš

Prisutni na zatvaranju izložbe radova mr. Tamare Karjuk Drahoš
Foto: arhiva S. Matić

Od juna meseca (od kada su otvoreni Srpski dani kulture) pa do minulog vikenda u Beču je moglo da se uživa u izložbi radova mr Tamare Karjuk Drahoš. Njena dela bila su izložena u prostorijama Zajednice srpskih klubova. Inicijator izložbe bilo je udruženje Fokus iz Beča, dok su predstavnici Austrijsko -srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić takođe iz Beča organizovali multumedijalno zatvaranje ove izložbe.

„Multimedijalna prezentacija dosadašnjeg stvaralačkog i umetničkog opusa umetnice, oduševila je prisutne u publici, koje je ispred ZSK pozdravio Luka Marković, predsednik. Kratke neme filmove sa 22 slike u sekundi, pratila je uživo na flauti, izborom iz popularnih klasičnih tema, Dragana Baltić, profesor srpskog jezika i književnosti. Muzičke i vizualne sekvence koje su se preklapale i poklapale, kako nam je umetnica objasnila, pokazuju naše iščekivanje senzacije, želju za harmonijom i strepnju pred uništenjem i prolaznošću”, istakla je Svetalana Matić predsednica ASKD Vilhemina Mina Karadžić.

Prikazana su i tri umetnička filma, u trajanju od po 2 minuta, pod nazivom: 1. Metamorfoze; 2. Impresije u zlatu; 3. Apstrakcije. „Takođe prisutni su mogli da uživaju u gledanju i slušanju još dva kratka filma sa muzikom, rađena u razmaku od po 6 godina, u saradnji sa Dejanom Pejovićem, koji je pisao tekst, muziku, aranžman i otpevao vokale. Ovi filmovi, kako nam je Tamara objasnila, imaju autobiografski karakter i 22 kolaža u sekundi”, pojasnila je Svetlana Matić.

„Izloženi umetnički radovi su odabir iz raznih korišćenih medija tokom protekle godine. Oni se sastoje od reslikliranih materijala i ideja, sa minimalnim intervencijama. Presek pokazuje težište rada i razmišljanja o prirodi i primeni njenih zakonitosti, u prenesenom smislu na društvene fenomene”, istakla je Tamara. On je prisutne upoznala sa realizacijom socijalno – vizuelnog umetničkog projekta Who are You? „Naime, kako nam je pojasnila, prolaznici su u parku fotografisani uz njihovu saglasnost profesionalnom foto-kamerom. Potom Tamara sprovodi čitav niz čisto vizualnih ispitivanja i dolazi do rezultata, koji daju najpribližniju istorijski potkovanu genetsku sponu, na osnovu portreta starih majstora iz renesanse”, dodala je predsednica udruženja Matić.

Tamara Karjuk Drahoš je prof. Svetlani Matić, koja je bila pokrovitelj ove nesvakidašnje manifestacije, poklonila portret, na njeno i oduševljenje prisutnih. Prof. Matić je uručila zahvalnicu umetnici na donaciji knjiga biblioteci Mina Karadžić i poklonila joj svoje autorsko delo „Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji”.

Portet S. Matić – poklon pokrovitelju ove manifestacije
Foto: arhiva S. Matić

Nakon oficijelnog dela programa, priređen je koktel, pa su svi zainteresovani imali priliku da Tamari Karjuh Drahoš postavljaju pitanja vezana za njeno umetničko delo. Druženje je, uz fotografisanje i pesmu, nastavljeno do kasnih večernjih sati.

Biografija Tamare Karjuh Drahoš

Tamara Karjuk Drahoš rođena je u Beogradu, gde je i završila školu za industrijsko oblikovanje, a potom se u Beču usavršavala na višoj školi za konzevaciju i restauraciju. Prva radna iskustva stekla je u ateljeima za pozlatu i keramiku. Počinje da se bavi teologijom i ikonospisom, što je prvo dovodi na akademiju lepih umetnosti, a zatim na univerzitet primenjenih umetnosti u Beču, gde magistrira 2002. godine industrijski dizajn. U saradnji sa univerzitetom u Lincu, sprovodi niz naučnih istraživanja na području razvoja navika čoveka budućnosti (ishrane, stanovanja, kretanja, potreba), a na Institutu za zdravlje u Londonu, diplomira primenu geomantije na savremene interijere zapadne hemisfere. Sa težištem ka resiklaži, unikatnoj produkciji i izmeni društvenih navika, pojavama i impikacijama ideja sa drugih područja, zalaže se na osnivanju katedri za transformacioni dizajn. Njen rad istražuje različite oblasti kulture, vizuelne simbole i njihov učinak na čoveka. Podstiče uzgoj baštenskog bilja u urbanim sredinama, razvoj tradicionalnih, iskonskih tehnika i materijala, kao suprotnost industijalizaciji i preteranom konzumu. Nizom godina, Tamara prati i postiče rad srpskih kulturnih udruženja u dijaspori, trudeći se da naša kultura, religija i umetnički izraz budu zastupljeni i prihvaćeni na adekvatan način u Austriji. Kako je istakla, aktivnim učešćem u životu naše zajednice, svako može doprineti rastu i poboljšanju kvaliteta društvenih dešavanja u svom okruženju. „Pružiti podijum umetnicima, naučnicima, duhovnicima i privrednicima za internu i javnu komunicaciju, podržavajući ih na najbolji mogući način, nije laka misija, ali je preko potrebna i lepa“, zaključuje Tamara Karjuk Drahoš.

Naredne kulturne manifestacije ASKD Vilhelmina Mina Karadžić

Društvo nastavlja neumorno da radi na očuvanju srpskog jezika, promovisanju književnih stvaralaca i podsećanju na važne ličnosti iz prošlosti, koji su ostavili neizbrisiv trag.

U subotu, 24. septembra 2022. godine u 19 časova, biće promovisana knjiga „Miris novca“ mr Smiljane Vukićević iz Bara. 15. oktobra 2022. godine u 19 sati, Ana Atanasković iz Beograda će bečkoj publici predstaviti svoj roman „Moja ljubav Nikola Tesla”. Sve manifestacije će se održati u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Adresa: 1100 Wien Gudrunstrasse 133b.