Početna Događanja U Ambasadi Srbije u Kopenhagenu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne...

U Ambasadi Srbije u Kopenhagenu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U Kopenhagenu obeležan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Foto: Ambasada RS u Danskoj

Multimedijalnim programom „Tradicija za budućnost 2022” u Ambasadi Republike Srbije u Danskoj obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Okupili su se predstavnici srpskog rasejanja iz glavnog grada Danske sa okolinom. Na ulazu u Ambasadu sve goste su dočekali mladi folkloraši KUD Opanak iz Kopenhagena, obučeni u tradicionalnu srpsku nošnju uz pogaču i so, kao što dolikuje svakoj srpskoj domaćinskoj kući.

Pozravni govor i beseda ambasadorke Srbije u Danskoj dr Jasmine Mitrović Marić
Foto: Ambasada RS u Danskoj

Lepotom narodnih rukotvorina, pesmom i kolom, desetercem i radionicama na ovoj divnom manifestacija učeno je puno o tradiciji, koja se čuva u srcima, prenosi dalje i unapređuje. „Videli smo i tradicionalnu nošnju iz Crne gore sa ocilima na kapi, kao i zmijanjski vez iz Republike Srpske koji je UNESKO zaštitio kao srpsko nematerijalno kulturno dobro. Igrali smo uz KUD Opanak iz Kopenhagena, pevali pesme od Vojvodine preko Šumadije i Vranja do Kosova i Metohije sa Nemanjom Guzijanom, uživali u tradicionalnim ukusima Srbije… Divno slavlje sa ponosom na Srbiju i njenu slobodarsku tradiciju”, istaknuto je na stranici srpske ambasade u Kraljevini Danskoj.

Svečan doček uz članice KUD Opanak iz Kopenhagena
Foto: Ambasada RS u Danskoj

Ambasadorka Srbije Jasmina Mitrović Marić je govorila o značaju praznika, a posebno o potrebi da se u tuđini ne udaljimo od svoje otadžbine. Istakla je važnost „da sve što je tradicija, kao koren koji hrani nove grane i listove, bude neiscrpan kladenac bistrih ideja koje gase umetničku žeđ, koje nadahnjuju mlade artiste da proigravaju tradicionalne motive prevodeći njihovu lepotu u novi vek, kao što to čine džez etno muzičari od kojih jedan bio sa nama i nastupao”. Ona je svoju besedu završila stihovima koje uvek napamet govori. Ovom priliko bila je to običajna žetelačka pesma „Nadžnjava se momak i devojka“ iz Vukove zbirke narodnih lirskih pesama.

Uživanje uz etno muzičara Nemanju Guzijana
Foto: Ambasada RS u Danskoj

Ljiljana Bulajić, književnica i koordinatorka KF Prosveta, u svojstvu moderatora, obojila je najave pričama o tradiciji, narodnom umeću i veštinama koje se prenose sa kolena na koleno do danas. Potom nam je Jasmina Genčić iz Kola srpskih sestara održala stručno predavanje o izložbi, eksponatima, video sadržajima i radionicama. Nastup etno-muzičara Nemanje Guzijana bio je nezaboravan. „Da nije imao mikrofon, čulo bi se samo horsko pevanje svih prisutnih naših izvornih narodnih pesama. Bis je trajao duže od nastupa, a kada smo poveli kolo – ponosu i radovanju nije bilo kraja…”, istaknuto je u Ambasada RS u Kopenhagenu. „U priči, radosti, pesmi i igri ostali smo dugo, sabrani ispod nacionalne zastave, jedinstveni i ponosni na slobodarska nasleđa, baš kao što i kaže svojim imanom praznik koji smo proslavili živeći svojom proslavom njegovu suštinu” opisan je deo atmosfere, koga je bez sumnje ulepšan preukusnim specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.

Foto: Ambasada RS u Danskoj

Foto: Ambasada RS u Danskoj