Početna Događanja Na proslavi jubileja Svetskog molitvenog dana žena u Austriji prisustvovali i Srbi

Na proslavi jubileja Svetskog molitvenog dana žena u Austriji prisustvovali i Srbi

Na nedavno održanom Svetskom molitvenom dana žena u Austriji, na kome je obeležen sedamdesetogodišnji jubilej po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja na ovom međunarodnom ali i međucrkvenom skupu prisustvovali su paroh pri Hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču – protojerej Jovan Alimpić, uz pratnju supruge Nataše Alimpić i studentkinje pravnih nauka Teodore Mirković.

Svetski molitveni dan je međunarodni hrišćanski pokret žena koji se svake godine obeležava u više od 170 zemalja širom sveta i održava se svakog prvog petka u martu mesecu. Jubilej Svetskog molitvenog dana žena obeležen je ove godine polovinom septembra u šestom bečkom okrugu u evangeličkoj crkvi Gustava Adolfa. Manifestaciju je posetio značajan broj ljudi, među kojima su bili i visoki predstavnici društva i uopšteno raznih udruženja. Svake godine vernici različitih hrišćanskih denominacija prisustvuju ovom međucrkvenom molitvenom sabranju, kako bi iskazali svoju saglasnost sa plemenitom i uzvišenom idejom koju ovaj pokret ima za cilj, a to je pružanje podrške radi boljeg kvaliteta života žena i devojaka širom sveta (pogotovu u siromaštvom opustošenim regijama) i to podizanjem nivoa školovanja, mirotvorstvom i borbom protiv svake vrste nasilja. Takođe je ideja ovakvih sabranja da se prisutnima podigne svest vezano za pomenute izazove sa kojima se žene širom sveta svakodnevno susreću i kako bi im se samim tim, u duhu solidarnosti, i pomoglo kroz različite projekte. Važno je napomenuti da je ovaj pokret uspeo da ostvari čak 380 projekata u poslednjih 70 godina. Opšta podrška pored one finansijske doseže čak i do ruralnih delova Afrike, Azije i svih ostalih delova planete. U toku ove manifestacije i u ime ovogodišnjeg jubileja, kao znak zahvalnosti prema članovima ovog pokreta i za sav njihov uloženi trud, dirljivo su čestitale žene iz već pomenutih raznih delova sveta (putem video poruka), prenosi eparhija austrijsko-švajcarska.

Nataša i Jovan Alimpić i Teodora Mirković
Foto: crkva.at

„Kroz zajedničke molitve upućene Bogu, hrišćanke različitih konfesija osećaju sabornost i pojačan osećaj zalaganja jednih za druge. Dinamici ove manifestacije doprinela je pratnja hora Afrika amini pevači. Posebno dirljiv momenat bilo je simvolično paljenje sveća za svaki kontinent ponaosob. Kao što je već naglašeno, u okviru ovog sabranja je skrenuta posebna pažnja na probleme nasilja i siromaštva, a svrha ovog pokreta i jeste osvetljavanje takvih životnih izazova, kako bi se žene kojima je to svakodnevna stvarnost osećale da nisu same i nemoćne. Pod parolom misli globalno- deluj lokalno ovog udruženja stavlja se fokus na to da je potrebno da svako čini ono što može već u svom domenu, kako bi se u duhu hrišćanstva i u praksi ispunila briga za svoje bližnje”, istaknuto je u eparhiji austrijsko-švajcarskoj.