Početna Informacije Učenje i druženje u srpskoj školi u Sloveniji

Učenje i druženje u srpskoj školi u Sloveniji

Već treću školsku godinu postoji dopunska nastava na srpskom jeziku u Sloveniji. Ove školske godine realizuje je 12 nastavnica (Svetlana Todorović, Maja Anđelković Šeguljev, Dragana Šoškić, Nevena Stupar, Draga David, Tamara Svrzić, Jadranka Beti, Maša Vukadinović, Željka Bojanić Slavica Radovanović, Vesna Majstorović i Jelena Stefanović) u 25 mesta, sa 78 grupa, od kojih je jedna onlajn (i u njoj su deca iz još šest slovenačkih gradova). Nastava se uglavnom odvija u slovenačkim osnovnim školama, ali i u drugim pogodnim prostorima, kao što su Parohijski dom i Biblioteka Mihajlo Pupin u Ljubljani, pravoslavne crkve u Mariboru i Kopru, Biblioteka France Balantič u Kamniku, prostorije SKD Sloga u Solkanu, koji su i inače mesta okupljanja srpske zajednice.

Školsku godinu počeli smo radno i veselo, osvežavajući utiske sa raspusta, obnavljajući znanje o Srbiji i baveći se temom škole, uz dosta smeha, pesme, igre, pokreta, kreativnih jezičkih i likovnih aktivnosti. U nekim mestima, zahvaljujući lepom vremenu, prvi časovi održani su u prirodi. Nastavnice se trude da časove prilagode potrebama i uzrastu dece, da stalno unapređuju kvalitet nastave, međusobno razmenjujući primere dobre prakse i koristeći znanja stečena na obukama posebno organizovanim za nastavnike koji rade u dijaspori.

Knjige su uvek posebna radost za sve nas. Od novca koje je dobila na konkursu za sufinansiranje, a na osnovu sporazuma između ministarstava prosvete Srbije i Slovenije, OŠ Prežihov Voranc, gde dopunsku nastavu na srpskom jeziku drži nastavnica Svetlana Todorović, kupila je knjige na srpskom jeziku za školsku biblioteku.

Obnavljanje gradiva o Srbiji

Pored nastave velika pažnja posvećuje se vannastavnim aktivnostima koje se često organizuju u saradnji sa drugim institucijama. Tako je Dan srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode obeležen prijemom naših učenica i učenika u Ambasadi Republike Srbije, na poziv savetnika za kulturu Aleksandra Gatalice. Prijatan razgovor sa srdačnim osobljem Ambasade, upotpunjen je bojenjem zastave i radionicom o Prvom svetskom ratu u kojoj su učenice i učenici imali prilike da pokažu svoje znanje o ovom burnom periodu srpske istorije.

Naši đaci već su učestvovali na dva zanimljiva konkursa, jedan je literarno-likovni konkurs „Škola mi je najmilija kuća” Saveza Srba Slovenije, a drugi je Đački strip-fest „Fantazija uma” i sa nestrpljenjem očekujemo rezultate. Stripovi urađeni po inspirativnom scenariju Uroša Petrovića mogu videti na www.stripfestfantazijauma.paracin.rs.

U susret Dečjoj nedelji, koleginice Draga David, Tamara Svrzić i Jadranka Beti, uz podršku SD Primorje, organizovale su 1. oktobra nezaboravni Dan druženja u Kopru, na kome je učestvovalo 75 učenica i učenika naše škole iz različitih krajeva Slovenije. Posle vođenog turističkog obilaska starog gradskog jezgra i posete crkvi u Kopru, deca podeljena u četiri grupe takmičila su se u tradicionalnim srpskim igrama (nadvlačenje konopca, skakanje u džakovima, bacanje krpenjače s ramena), u čarobnom ambijentu Gradskog parka, uz more. Razdragani osmesi đaka i pohvalni komentari prisutnih roditelja motivišu nas da u Sloveniji predano radimo na povezivanju dece srpskog porekla i očuvanju našeg jezika i kulture.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Jelena Stefanović

Dan srpskog jedinstva obeležen u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani
Knjige na srpskom jeziku za biblioteku OŠ Prežihov Voranc

Foto: Srpska škola u Sloveniji