Početna Događanja SPOJI iz Inzbruka sproveo do sada najveću humanitarnu akciju, gde je pomogao...

SPOJI iz Inzbruka sproveo do sada najveću humanitarnu akciju, gde je pomogao 23 porodice, Narodne kuhinje i manastir Gračanicu

Predstavnici Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) u Austriji, koji su poznati ne samo po svom humanitarnom radu već i po veliki istorijskim akcijama za naš narod, sa velikom radošću su obavestili svoje članove organizacije i donatore da su  uspešno sproveli veliku 21 humanitarnu akciju za ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji. „Akciju smo sproveli uz pomoć preko 2.000 donatora širom sveta, kao i naših dugogodišnjih prijatelja iz Dobrotvorne organizacije Eparhije raško-prizrenske Majka devet Jugovića koji su nam i ovaj put pomogli logistički i u pripremi akcije, kupovini i samom isporučivanju kupljene pomoći, jer i ovaj put zbog pandemijskih mera nismo mogli lično da posetimo Kosovo i Metohiju, a nadamo se da je to uz Božiju pomoć bilo i poslednje sprečavanje”, istakli su članovi SPOJI.

„Samo skupljanje sredstava za ovu akciju pokrenuli smo nešto kasnije nego obično, 21. septembra 2021. godine umesto na Vidovdan, jer smo tada u tom periodu još uvek bili u pripremi jedne druge humanitarne akcije u centralnoj Srbiji, te je Gospod uredio da to ipak bude na Malu Gospojinu. Pokazalo se, Bogu hvala, najbolje u odnosu na sva ranija skupljanja koja smo pokretali, jer se za samo par dana skupila pomoć u visini od 47.335,50 evra i to većim delom preko Instagrama”, pohvali su ovi vredni mladi članovi.

Neposredno po objavljivanju humanitarnog skupljanja na Instagramu akcija je postala viralna uz pomoć brojnih poznatih ličnosti iz sveta sporta, glume, muzike i drugih oblasti, te su se na kraju preko Instagrama, ali i Fejsbuka, bankovnog računa i donatorske kutije preko 2.000 donatora iz raznih krajeva sveta i skoro sa svih kontinenata uključila u ovu akciju, koja je po mnogima, kao na primer po našoj braći iz HO Srbi za Srbe, jedna od najuspešnijih akcija skupljanja donacija među humanitarnim organizacijama koje pomažu porodicama u Srbiji, jer je u rekordno kratkom roku skupljen tako visok iznos.

„Na početku je bilo planirano da skupimo 10.500 evra i u toj vrednosti kupimo potrebnu pomoć za 5 porodica i Narodnu kuhinju. Na kraju smo u vrednosti od 46.000 evra pomogli 23 porodice, dva projekta Narodne kuhinje, kao i manastiru Gračanica, što ovu akciju čini do sada najveću akciju SPOJI-a na Kosovu i Metohiji od samog osnivanja 2009. godina, kao i drugu najveću akciju uopšte, posle velike akcije za poplavljena područja 2014. godine. Ostatak u visini od 1.335,50 evra smo izdvojili za završnu odnosno kontrolnu posetu u okviru akcije, koju ćemo uz Božiju pomoć sprovesti do kraja 2022. godine, kao i za troškove sprovođenja humanitarne akcije (bankovna transakcija, putni troškovi, …)”, pohvalili su se predstavnici SPOJI.

Koke nosilje za Narodne kuhinje
Foto: HO Spoji

Oni su nakon Božićnih praznika ove godine uplatili 46.000 evra za kupovinu pomoći za 23 porodice, Narodnu kuhinju i manastir Gračanica. „Od tog trenutka naši prijatelji iz Majke devet Jugovića sa Kosova i Metohije krenuli su u nabavku sve neophodne pomoći i u samu isporuku porodicama. Sav posao je obavljen do sredine aprila 2022. godine. Zbog obima ove akcije i drugih akcija koje redovno planiramo i sprovodimo, trebalo nam je određeno vreme da pređemo račune, potvrde, fotografije i zatim pripremimo ovaj završni izveštaj, kojim vam predstavljamo ne samo proceduru od samog početka do kraja, već i same pomognute porodice”, dodali su.

Oni su se zahvalili svima koji su učestvovali u ovoj akciju. „U nadi da ćemo zajedničkim snagama i u 2022. godini pokrenuti i sprovesti još jedno uspešno skupljanje humanitarnih sredstava za novu pomoć ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji, a svi znamo pod kakvim svakodnevnim pritiscima naš narod na Kosmetu živi, još jednom vam zahvaljujemo na podršci u ovoj akciji u ime svih porodica kojima smo pomogli”.

Pomoć za porodicu Perić
Foto: HO Spoji

Na njihovoj stranici može se pročitati ceo izveštaj a pomoć je stigla do porodica Perić, Savić, Marković, Ivanović, dve porodice Ristić, Sekulić, Vesić, Mašić, Živić, Jerinić, Tasić, dve porodice Stojanović, Stojković, Đorđević, Petković, Bojić, Stefanović, Mihajlović, Kostić, Jovanović i Marinković. Takođe pomoć je otišla u Narodne kuhinje, gde je kupljeno 1393 bala sena i vraćen dug od 1500 evra. Takođe za Narodne kuhinje kupljen je živinarnik sa 484 koka nosilja. Manastiru Gračanica pomogli su kupovinom rashladnih vitrina za manastirsku prodavnicu u vrednosti od 5.082 evra, kako bi naš narod koji proizvodi razne proizvode mogao i da ih plasira u manastirskoj prodavnici.

„Ukoliko želite i vi da pomognete ugroženim porodicama na Balkanu možete tokom 365 dana u godini donirati dobrovoljni prilog po vašim mogućnostima i željama putem jedne od mogućnosti doniranja”, naglasili su predstavnici HO Spoji iz austrijskog Inzbruka.

Pomoć i u senu
Foto: HO Spoji