Početna Najave U organizaciji Dečjeg kulturnog centra iz Beograda održava se Festival Minja Subota

U organizaciji Dečjeg kulturnog centra iz Beograda održava se Festival Minja Subota

U organizaciji Dečijeg kulturnog centra iz Beograda u znak sećanja na čuvenog izvođača dečijih pesama Minju Subote održaće se Festival Minja Subota. Festival je namenjen deci, vokalnim solistima iz Srbije i rasejanja uzrasta od 5 do 14 godina. Cilj festivala koji ima takmičarski karakter je da se sačuva zaostavština istaknutog autora za decu Minje Subote pevanjem njegovih pesama; da se podstaknu deca da pevaju dečje pesme koje poseduju dragocene vaspitne i estetske vrednosti kao i da se neguje pedagoški pristup muziciranju, gde deca pevaju slobodno i neforsirano.

Potrebno je da svi koji žele da učestvuju da do 21. oktobra 2022. godine, preko Viber aplikacije (na broj telefona: +381606673303) pošalju prijave i video snimke.

Propozicije su da takmičar peva JEDNU kompoziciju iz opusa dečjih pesama Minje Subote kao i JEDNU dečju pesmu po slobodnom izboru, na srpskom ili stranom jeziku (u slučaju strane dečje pesme dostaviti originalni tekst i njegov prevod).  Izvođenje svake od ove dve pesme treba ograničiti na izvođenje od početka pesme do kraja prvog refrena (oko 90 sekundi).

Dečja pesma treba da ima umetničku vrednost i da je sadržinom i tekstom prilagođena uzrastu dece. Dozvoljeno je izvođenje i novih dečjih pesama, ukoliko ispunjavaju zadate kriterijume.

Snimak nastupa može poslati: roditelj- staratelj, nastavnik muzičke kulture ili profesor razredne nastave kao i profesionalni muzičar – pedagog koji radi sa detetom na interpretaciji.

Dete može pevati bez instrumentalne pratnje („a capella“) ili uz neki instrument (klavir, harmonika, gitara…), dok se pesma Minje Subote može izvoditi i uz instrumentalnu matricu (bez nasnimljenih vokala). Svako odstupanje od ovih pravila može izazvati diskvalifikaciju takmičara.

Način slanja prijave i snimaka

U 2022. godini, takmičenje se u svim etapama odvija onlajn, slanjem video snimaka obe pesme iz propozicija takmičenja, preko Vibera i to:

U posebnoj poruci poslati podatke deteta – ime, prezime, razred i školu (vrtić, ako je dete mlađe), grad i državu, kao i ime roditelja sa čijeg se telefona šalje prijava.

U drugoj poruci poslati video snimak izvođenja odabrane pesme Minje Subote.

U trećoj poruci poslati video snimak izvođenja dečje pesme po slobodnom izboru.

U četvrtoj poruci poslati fotografisanu saglasnost za korišćenje video snimka, za potrebe afirmacije i samo odvijanje Takmičenja „Minja Subota” (preuzeto sa sajta).

VIDEO snimak mora biti snimljen telefonom, uživo, tako što se telefon postavi na stabilnu- statičnu površinu, okrenut ka detetu koje peva. Dete bi pre svake pesme trebalo da se predstavi i kaže šta će pevati. Nije dozvoljeno detetu da se snima u selfi poziciji, tj da rukom drži telefon-kameru i da se pokreće.

Takmičari će biti podeljeni u pet kategorija: predškolci, 1. i 2. razred, 3.i 4. razred, 5. i 6., kao i 7. i 8.  Selekciona komisija i žiri ocenjuju  tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa. Sva druga pitanja vezano za propozicije, izbor pesama i sam tok takmičenja, a koja nisu navedena u ovom pravilniku, postaviti preko mejla festivalminjasubota@dkcb.rs

Takmičenje dece pevača Minja Subota nastalo je na inicijativu Leontine Vukomanović, pomoćnice direktora za programe Dečjeg kulturnog centra Beograd, a uz saglasnost direktora DKCB-a Dragana Marića i porodice pokojnog Minje Subote, 2022. godine: „Kako bismo sačuvali dragoceno muzičko nasleđe koje nam je Minja ostavio i izborili se sa sve većim uplivom neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su naši najmlađi okruženi, došla sam na ideju da pokrenemo takmičenje koje bi deci vratilo dečju pesmu, a naše muzičke pedagoge u školama, ne samo u Srbiji već i u dijaspori, ohrabrili u naporima da se deca pravilno psihofizički razvijaju. Dečje interpretacije krasi sloboda i razigranost pa ćemo podsticati i roditelje da bez forsiranja pružaju deci sadržaje koje su im namenjeni”. Prve godine takmičenje se oslanja na onlajn tehnologiju, dok se već od sledeće očekuju  takmičenja po gradovima Srbije.
Milan Minja Subota, čuveni tv voditelj, kompozitor mnogih dečijih pesama, preminuo je prošle godine, 17.09.2021. u 82.-oj godini života.