Početna Događanja U Čačku otvorena izložba povodom 100 godina od rođena Mihajla Mikice Mitrovića

U Čačku otvorena izložba povodom 100 godina od rođena Mihajla Mikice Mitrovića

U Galeriji Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis u Čačku, u petak 7. oktobra 2022. je otvorena izložba „Arhitektonsko nasleđe Mihajla Mitrovićaˮ, nastala povodom sto godina od rođenja Mihajla Mikice Mitrovića, jednog od najpoznatijih srpskih arhitekata u svetu.

U njegova dela, između ostalih, spadaju odmaralište „Narcis“ na Zlatiboru, stacionar OUN u Banji Koviljači, hotel „Putnik“, Geneksove kule (Zapadna kapija), hram Sv. Vasilija Ostroškog u Beogradu, Vrnjački ciklus: topla voda Snežnik, Slatina, Rimski izvor, Jezero, blok „Proleće“ u Čačku, kao i veći broj stambenih zgrada po Srbiji…

Na izložbi je prikazana i arhivska građa (sa eksponatima) koja se čuva u Istorijskom arhivu Beograda, u okviru Legata Mihajla Mitrovića (maketa Savske građevine; Nagrade Salona arhitekture, iz 1976. i 1978. god; „Zlatni mikrofon“; Velika nagrada arhitekture Saveza arhitekata Srbije 1984: lični pribor za crtanje; Maketa “Genex” kula). Autorke postavke su Snežana Marjanović i Katarina Nedimović Zatežić iz Udruženja „Arhi Zonaˮ, prenela je Gradska biblioteka u Čačku.