Početna Događanja U Beču prikazan film Dušana Gajića „30 godina mature”

U Beču prikazan film Dušana Gajića „30 godina mature”

Predstavnici Srpskog centra iz Beča, nakon izložbe posvećene Momi Kaporu u okviru svog jesenjeg programa za Srbe u austrijskoj prestonici prikazali su i film ,,30 godina mature”. Bioskop Top Kino bio je popunjen do poslednjeg mesta, a pre gašenje svetla u sali, uvodnim rečima publici se obratio i sam reditelj filma, koji je ovim povodom doputovao u Beč. Nakon projekcije publika je imala priliku da prati razgovor sa rediteljem, kao i da u razgovoru učestvuje postavljajući pitanja.

Veliko interesovanje je vladalo za film „30 godina mature”
Foto: Srpski centar Beč

Film „30 godina matura” prikazan je kroz sećanja maturanata VIII beogradske gimnazije iz generacije 1989. „Film nas vodi kroz istoriju Srbije poslednjih 30 godina. Jedan od ovih maturanata je i sam reditelj filma, Dušan Gajić. 30 godina nakon njegove mature, on svojoj ćerki, rođenoj i odrasloj u Briselu, kroz album starih fotografija priča o događajima koji su obeležili njegovu mladost i formirali današnje društvo naše zemlje onakvog kakvo ga svi znamo. Njegov narativ prepliće se sa iskustvima njegovih gimnazijalskih prijatelja, od kojih će mnogi ostvariti znatne uspehe nakon napuštanja školskih klupa. Posle tri decenije, u Beogradu ponovo ujedinjeni maturanti postavljaju niz velikih pitanja koja se tiču kako njih samih tako i države iz koje potiču”.„Portreti maturanata sa stepeništa VIII beogradske gimnazije za mene su odličan ključ da se ispriča priča o tome šta se desilo sa Srbijom u poslednjih 30 godina i šta je ta zemlja danas. Da se preko ličnih, privatnih istorija, ispriča javna istorija jedne zemlje i jednog društva”, istakao je Dušan Gajić, autor filma.

Projekcija filma u bioskopu Top Kino bila je ovom prilikom potpuno rasprodata. „Bečka publika je zadovoljna napustila salu nakon prikazanog filma i uputila se na drugu po redu organizovanu žurku pod nazivom ,,Ispod metroa’’, gde je uz izložbu Mome Kapora do ranih jutarnjih časova plesala uz muziku ’80tih i ’90tih godina sa prostora bivše Jugoslavije.  Hvala svima koji su prisustvovali, sledeća stanica je Theater Akzent i predstava „Smrt i devojka”, 29. 10. 2022.” poručili su članovi Srpskog centra u Beču.