Početna Događanja U Pomazu u Mađarskoj, obeleženo 300 godina hrama Svetog velikomučenika Georgija

U Pomazu u Mađarskoj, obeleženo 300 godina hrama Svetog velikomučenika Georgija

U subotu, 29. oktobra 2022. godine, hram Svetog velikomučenika Georgija u Pomazu u Mađarskoj, proslavio je tri stotine godina postojanja. Ovom prilikom, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimski Lukijan, uz sasluženje vladike remezijanskog Stefana, vikara patrijarha Porfirija i sveštenstva eparhija budimske i sremske, kao i gostiju iz Carigradske patrijaršije. Svečanosti su posebno doprineli učenici Karlovačke bogoslovije, predvođeni sveštenikom Stankom Laketićem, profesorom Bogoslovije. Vladika Lukijan se zahvalio patrijarhovom izaslaniku episkopu Stefanu i blagoslovio sabrani narod iz Pomaza i okoline, a zatim je  pročitana gramata episkopa budimskog izdata povodom ovog jubileja.

Paroh pomaški otac Ljuba Milisavić zahvalio je visokim zvanicama a zatim je u ime parohije dodelio zahvalnice zaslužnima – Bojani Simić  i Baboš Režeu. Proslavi jubileja su prisustvovali Ester Vitajoš, zamenica ministra kulture Mađarske, Ivan Todorov, ambasador Srbije u Mađarskoj, Ljubomir Aleksov, srpski predstavnik u Parlamentu Mađarske, Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, predstavnici grada Pomaza kao i katolički i reformatski sveštenici iz Pomaza.

Slavlje je nastavljeno u porti hrama, nastupom KUD Opanak. Ovom prilikom služen je i pomen ispred biste Nikole Tesle koja je poklon udruženja Krug Gradu Pomazu a zatim su predstavnici gradske samouprave i srpskih institucija položili vence u znak sećanja na ovog srpskog velikana koji je bio vezan za Pomaz, prenela je eparhija budimska.

Foto: eparhija budimska