Početna Moja Priča „Izvoli, srpska škola te voli!” poziv đacima da budu deo srpske škole...

„Izvoli, srpska škola te voli!” poziv đacima da budu deo srpske škole u inostranstvu  

Rečenom „Izvoli, srpska škola te voli!” je nastavnica Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg Slavica Stupar, na svojim punktovima je dočekala sve svoje đake, a posebno prvake. Oduševljenje što su ponovo zajedno i što mogu da se druže i da uče mnoge interesantne događaje vezane za svoj narod nisu krili učenici u Karlsrueu, Bruhsalu, Gagenau, Pforchajmu, Raštatu i Baden-Badenu. Posebno oduševljenje nisu krili đaci prvaci, koji su se prvi put susreli sa dopunskom srpskom školom, koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Nastavnica Slavica je prve časove započela pevanjem srpske himne Bože pravde. „Prvi časovi u svim razredima Srpske dopunske škole su posvećeni himni našeg naroda, kao i želji da se deca, pre svega dobro druže. Oni kroz igru uče, neguju srpski jezik i time čuvaju svoje korene i tradiciju” dodala je. S verom i željom za dobro zdravlje, druženje, usvajanje novih znanja i veština i da sve školske klupe budu popunjene đacima, nastavnica Slavica Stupar je pozdravila sve učenike, posebno nove učenike i prvake. „Ove školske godine upisan je veliki broj prvaka koji su  uvek najslađi, najzanimljiviji i njima sa posebnom pažnjom prilazim“, dodala je nastavnica Stupar.

Ona nam je prenela i reči par svojih đaka prvaka. „Meni je u srpskoj školi bilo predivno. Najviše su mi se svideli drugari. Danas sam bojila i crtala sebe u jednom malom srcu” o prvom školskom danu rekla je Sofija Đurđević iz Pforchajma. „ Meni je na prvom času u srpskoj školi bilo jako lepo. Dopalo mi se što sam se igrala sa drugarima, pisala i crtala. Volela bih da svaki dan idem u ovu školu i da pričam srpski”, doala je Teona Uzelac Petković takođe iz Pforchajma. „Meni je drugarica rekla da je ta učiteljica najlepša i da jako voli decu. Ja sam srećna zbog toga”, istakla je Maša Petrušić iz Raštata. Mariela Nikita Avena iz Karlsruea je dolazila nekoliko puta na kraju prošle školske godine i jedva je čekala da krene u prvi razred. „Moj prvi dan u srpskoj školi mi je bio baš predivan. Volim da se družim sa svojim drugarima. Volim svoju učiteljicu Slavicu i najbolja je na svetu”, naglasila je.

Prvak, Emilija Krstić i njeni roditelji Rebeka i Mirko su se celo leto pripremali za srpsku školu. Neposredno pre početka školske godine napravili su slavlje tim povodom, gde su podelili radost sa prijateljima i rodbinom. Za tu priliku kuća je bila prelepo dekorisana u znaku srpske škole, a Emilija je goste dočekala obučena u narodnu nošnju. Emiliji je mama napisala poruku, pošto je želela da joj polazak u srpsku školu ostane duboko u sećanju: „Gledam te dok zajedno pravimo poslednju knjigu od kartona. Sa osmehom na licu i žarom u očima iščekuješ goste za svoju proslavu. Moja mala Emilija – preko noći si postala velika devojčica i od danas ideš u srpsku školu. Ne znam ko se više raduje, ti devojčice moja, ili ja. Toliko sam ponosna na tebe dok te gledam u toj malenoj nošnji koju tako radosno nosiš dok recituješ pesmu „ Domovina se brani lepotom”. Jako se radujem što ćeš učiti srpski jezik, srpsku kulturu, tradiciju i istoriju. Ovo je, kako za tebe, tako i za sve nas, jedan veliki dan koji smo svi zajedno, porodično obeležili. Pravile smo velike olovke i knjige, ispisale ćirilicu, pripremile tašnicu i čekale naše najdraže da sa njima podelimo sreću”.

Posebna manifestacija je bila u domu Krstića povodom Emilijnog polaska u školu
Foto: R. Krstić

Prvak Matija Luke Šak iz Baden-Badena, bio je veoma srećan i tim povodom je rekao: „Meni se u školi dopalo i drago mi je da sam upoznao nove drugare. Radujem se sledećem času”.
Svi ovi đaci prvaci kao i stariji bi voleli da ih više ima na nastavi srpskoj jezika i zajedno sa svojom učiteljicom pozivaju i ostale da se upišu. „Škola je besplatna i namenjena je deci koja žele da uče srpski jezik i ćirilično pismo. Pored učenja jezika pruža deci mogućnost da upoznaju istoriju, kulturu i tradiciju srpskog naroda, da se druže i učestvuju u brojnim, zanimljivim vannastavnim aktivnostima”, dodala je nastavnica Slavica Stupar.

„Volite srpski jezik svakoga dana po malo. Srpski jezik nema nikoga drugog osim nas” rekao je čuveni Duško Radović a u to ime, nastavnica Slavica je ponovo dodala „Izvoli, srpska škola te voli!”