Početna Događanja U Berlinu dodeljene nagrade učesnicima konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta”

U Berlinu dodeljene nagrade učesnicima konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta”

U Ambasadi Republike Srbije u Berlinu minule subote (5. novembra) dodeljene su nagrade učenicima Srpske dopunske škole u Nemačkoj za najbolje napisane radove u okviru literarnog konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta”. Konkurs je, drugi put za redom, raspisan na inicijativu ambasadorke Srbije dr Snežane Janković, čija je želja da podstakne razmišljanje kod dece zašto je bitno negovati srpski jezik i ćirilično pismo.

Na konkursu je učestvovalo 56 učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole iz svih delova Nemačke, od kojih je nagrađeno njih 12. Najbolji radovi nagrađeni su zahvalnicama i knjigama naših čuvenih pisaca koje je obezbedila Ambasada, dok je ostaloj deci Ambasada dodelila prigodne pohvalnice za učešće.

Obraćajući se prisutnima, ambasadorka dr Snežana Janković je istakla da je zajednički zadatak Ambasade i Dopunske škole na srpskom jeziku „da kod naše dece u rasejanju neguju srpski jezik i ćirilično pismo, čuvajući na taj način i njihov identitet i svest o korenima”. Zahvalila se roditeljima, koji pored brojnih obaveza značajno doprinose radu dopunskih škola u Nemačkoj i izdvajaju vreme kako bi njihova deca redovno pohađala nastavu srpskog jezika.

Ambasadorka dr Snežana Janković pozdravlja prisutne
Foto: Ambasada Republike Srbije u Berlinu

Na ovogodišnjem konkursu nagrađeni su učenici Luka Кukić (prvo mesto), Nevena Marinković (drugo), Ognjenka Кojadinović (treće), Tadija Rašić (četvrto) i Đurđa Patković (peto mesto). Specijalna nagrada u kategoriji od 1. do 4. razreda pripala je Veroniki Jovičević.

U kategoriji od 5. do 8. razreda, prvo mesto je odneo Atanasije Perišić, drugo Tea Radivojac,  treće Magdalena Jovičević, četvrto Sofija Zelenović i peto Nika Žurkić, dok je specijalna nagrada otišla u ruke Jovana Valentina Grob.

Svečanosti u Ambasadi su prisustvovali nagrađeni učenici iz Berlina, Hamburga, Frankfurta na Majni i Minhena, njihovi roditelji i nastavnici, kao i koordinator Dopunske škole za srpski jezik u Nemačkoj Biljana Bukinac. Cilj konkursa je bio da kod naše dece koja su rođena, rastu i školuju se u Nemačkoj, podstaknemo razmišljanja o tome zašto je bitno da neguju znanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Nastavnice Srpske dopunske škole u Nemačkoj sa ambasadorkom Janković i koordinatorkom Bukinac
Foto: Ambasada Republike Srbije u Berlinu