Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Dragana Zarića

Sećanje na glumca Dragana Zarića

Veliki srpski glumac Dragan Zarić rođen je na današnji dan pre 80 godina. (15. novembra 1942.)

Biografija Dragana Zarića. Bio je jedan od omiljenih glumaca na prostoru bišve Jugoslavije. Uvek nasmejan, vedar, svojim duhom je plenio kako svoju porodicu i prijatelje tako i svoje sagovornike. Glumio je u preko 50 filmova, serija i pozorišnih komada. Nakon završene akademije za film, pozorište i televiziju bio je član Beogradskog dramskog pozorišta samo jednu sezonu. Odatle je prešao u Narodno pozorište i ostao mu veran do poslednjeg dana.  Najzapaženije uloge ostvario je u predstavama Gospođa ministarka, Zlatno tele, Nevoje pameti, Rat i mir… ali svoju najveću popularnost je ostvario u serijama Ljubav na seoski način, Muzikanti, Građani sela Luga, kao i u dečijim serijama Neven i Poletarac.

Bio je u braku sa Milicom, arhitektom, sa kojom je dobio sina Ivana ćerku Milicu. Oboje su jako bili posvećeni porodici. Kod kuće, govorio je nije bio glumac, već otac preokupiran vaspitavanjem svoje dece, koja su kasnije krenula očevim putem.  Rano je preminuo u 58. godini života, od raka, 2. februara 2000. godine. Pored glume, mnogo je voleo da kuva. Sam je isticao da je u kući on sam kuvao pre nego što bi otišao na probu. Nikada nije kuvao po receptima uvek je imao neke svoje specijalitete i bio odličan u tome.

„Dragan Zarić je stigao da provede tri i po decenije pred kamerom, stane pred nju i izvede ono svoje u preko 80 navrata, zablista i jednom replikom i sa preko stotinu njih u istoj ulozi, pojavi se i nestane ili pojavi se i ostane, mogao je i jedno i drugo, postigao dovoljno za dva glumačka života, a onda opet tako rano preminuo i ostala nam je opet žal što barem tri glumačka života nisu stala u njegov opus, jer da je mogao – mogao je.

Danas bi tako lepo bilo proslaviti njegov veliki jubilej uz retrospektivu uloga na RTS-u i uz veliki intervju, reći mu „Sretno, Nazime” i konstatovati da ipak nije otišao svak ko valja, ali nažalost to nije slučaj pošto Dragana nema još od 2000. godine. I okej, nije ni otišao baš svako ko valja, ali jedan koji je valjao dosta je otišao daleko pre vremena. Na današnji dan pre 80 godina rođen je Dragan Zarić”, zapisano je o ovom velikanu na FB stranici Gromade Filmske.