Početna Događanja Na Dan primirja i u Frankfurtu odana pošta palim srpskim vojnicima u...

Na Dan primirja i u Frankfurtu odana pošta palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu

Takođe i u Frankfurtu na Majni, je na Dan primirja održan parastos na srpsko-ruskom vojničkom groblju na Centralnom gradskom groblju, kod Spomen-krsta koji je podignut 2018. godine. Nakon parastosa, generalni konzul Branko Radovanović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, pukovnik Nenad Milojević, uz zvuke trube i pesmu „Tamo daleko”, položili su vence zajedno sa generalnim konzulom Ruske Federacije u Frankfurtu, Ivanom Kotulevim. Parastosu i odavanju pošte palim srpskim i ruskim borcima u Prvom svetskom ratu su prisustvovali članovi Umetničkog ansambla Stanislav Binički (koji su veče pre toga održali koncert za pamćenje u Frankfurtu), kompletno osoblje Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, kao i više desetina pripadnika srpskog rasejanja iz Frankfurta i okoline, a među njima nastavnice Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu Sonja Zrnić, Tatjana Milanović, Zorica Mladenović i koordinatorka vaspitno-obrazovnog rada Biljana Bukinac.

Parastos su služili sveštenici crkvene opštine Frankfurt protojerej-stavrofor Simon Turkić, protojereji Slobodan Tijanić i Neđeljko Đokić. Oni su se ujedno zahvalili  Goranu Sejmmoviću, Sejmanoviću koji je sa svojom firmom iz Epštajna uredio prostor oko krsta i očistio ploče sa imenima 42 srpska i ruska vojnika koji su postradali na ovom prostoru za vreme Prvog svetskog rata. Krsti je podignut na stogodišnjicu Dana pobede 11.11.1918. – 11.11.2018.

Sve pohvale tokom svečane ceremonije upućene su i učeniku šestog razreda Marku Čanadi, koji je veoma nadahnuto odrecitovao  Prkosnu pesmu Dobrice Erića i zasluženo dobio gromoglasan aplauz publike. Na svečanoj ceremoniji u sali srpskog hrama prisustvovala je i nastavnica Bojana Rakonjac.

Foto: arhiva CO Frankfurt i Srpske dopunske škole Hesen