Početna Događanja Proslavljena lekarska slava u Beču uz zvuke gitare vladike Andreja

Proslavljena lekarska slava u Beču uz zvuke gitare vladike Andreja

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Beču, a po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog proslavljena je lekarska slava Svetih Besrebrenika Kozme i Damjana u Sabornom hramu Svetog Save u Beču. Obeležavanju lekarske slave prisustvovali su lekari i zdravstveni radnici iz Beča, celokupne Austrije kao i iz otadžbine. Slavlje su uzveličali ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić u pratnji supruge dr Jane, kao i gosti iz Srbije dr Marko Ercegovac i dr Zlatibor Lončar, doskorašnji ministar zdravlja Republike Srbije.

„Vladika Andrej je u hramu Svetog Save zajedno sa starešinom hrama jerejem Filipom Milunovićem i đakonom Aleksandrom Savićem dočekao vredne lekare i zdravstvene radnike. Uz pojanje svečanih himni i upućivanja usrdnih molitava Gospodu prerezan slavski kolač, zajedno sa svim dragim gostima. Episkop je prizvao blagoslov i uputio molitve Gospodu da ukrepi naše vredne lekare, koji se u okviru ovog najplemenitijeg poziva svesrdno trude i žrtvuju da pomognu onima kojim je teško. Vladika je iskazao svoje saosećanje za trudbenike kao što su naši vredni lekari, ističući da razume sa koliko iskušenja i napora se oni svakodnevno susreću. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je jedan od najvećih priziva u životu baš lekarski priziv – istakao je vladika, nastavljajući sa ukrepljujućim rečima iz Jevanđenja – ko do kraja izdrži, taj će se spasti. Episkop je u svom obraćanju prisutnima takođe iskazao svoju radost zbog ovogodišnjeg obeležavanja lekarske slave u Sabornom hramu, blagodareći ambasadoru na predlogu i organizaciji”, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.

Vladika je potom organizovao prijem za svoje goste u svečanoj sali Vladičanskog dvora, gde je uz istorijski osvrt prisetio na višedecenijski trud i boravak srpskog naroda na ovim prostorima. Ukazavši im na lepotu eparhijskog zdanja u Beču, episkop je istakao da su vrata ovog duhovnog ali i istorijskog i kulturnog centra našeg naroda, uvek rado otvorena. Podsetio je episkop na brojna važna imena, među kojima i slavnog Jovana Jovanovića Zmaja, koji ne samo da je bio pesnik već i lekar, a čijom je zaslugom prostor Sabornog hrama i sadašnjeg Vladičanskog dvora svojevremeno i dobijen.

Vredne članice Kola srpskih sestara pri hramu Svetoga Save u Beču priredile su bogat ručak za sve prisutne. Tokom večeri episkop je priredio iznenađenje za prisutne goste. Uzeo je gitaru i otpevao par pesama, čime je ne samo oduševio goste, već i oradostio njihova srca. Uz tople razgovore i međusobno upoznavanje i razmenu iskustava lekari su izrazili nadu da će se ovakva okupljanja i dalje organizovati i da će zajedno slavi svoju lekarsku slavu Svete besrebrenike Kozmu i Damjana.

Vladika Andrej u razgovoru sa lekarima u svečanoj sali Vladičanskog doma u Beču
Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska