Početna Informacije U Beogradu obeležen Dan Srpske akademija nauka i umetnosti

U Beogradu obeležen Dan Srpske akademija nauka i umetnosti

Danas je (petak, 18. novembra), svečanim skupom obeležen je Dan Srpske akademije nauke i umetnosti. Tom prilikom akademiku Ljubomiru Simoviću dodeljena je nagrada „Medalja SANU” za 2022. godinu iz oblasti umetnosti. O stvaralaštvu antologijskog pesnika, dramskog pisca i esejiste govorila je akademik Jasmina Grković Mejdžor, podsetivši da je akademik Simović dao veliki doprinos radu Akademije i uvek bistrim okom izuzetnog književnika sagledavao društvenu stvarnost, te da su njegovo „delo i delanje, putokaz kako i kuda treba hoditi na polzu rodu svome”.

Akademik Simović se u obraćanju zapitao o sudbini knjige i književnosti u današnjem digitalnom dobu. Nudeći poeziju kao odgovor, naglasiviši da je izbor bio uslovljen i aktuelnim političkim i društvenim trenutkom, jedan od naših najistaknutijih književnika pročitao je tri svoje pesme: „Trg od oružja”, „Mišolovku” i „Uporišnu tačku”.

U okviru umetničkog dela programa hor hrama Svetog Save izveo je duhovne pesme: Oče naš Josifa Marinković, „Blagosloven jesi Hriste Bože naš” Nikole Srbina, „Voskresenije Hristovo” akademika Svetislav Božić i „Bože, bratimstva”, Davorina Jenka.

U pozdravnom govoru u Svečanoj sali SANU, akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU,  osvrnuo se na proteklih gotovo osam godina koje je proveo na čelu Akademije. Istakavši i brojne izazove i pritiske  kojima je SANU bila izložena, akademik Kostić  naglasio je da  „članovi SANU moraju ostati dosledni svojoj naučnoj i umetničkoj kompetentnosti i slobodi, kao i svom integritetu i poštenju, na fonu reči jednog od naših osnivača, velikog Jovana Sterije Popovića: ’Ko preza rodu istinu reći, hud je da narod uči’”.

Preuzeto sa FB SANU /Foto: SANU