Početna Zanimljivosti Kako je Delfa Ivanić spasila rušenje zgrade Muzeja Dositeja i Vuka

Kako je Delfa Ivanić spasila rušenje zgrade Muzeja Dositeja i Vuka

Muzej Vuka i Dositeja preneo je interesantnu priču, objavljenu u knjizi Jasmine Milanović – Delfa Ivanić: Uspomene, 2012) o tome kako je ova hrabra žena spasila da pre Drugog svetskog rata u Beogradu sruši Muzej Vuka i Dositeja.

Kako je planirano, pa obustavljeno rušenje Dositejevog liceja, ili — Delfa Ivanić: Kako sam i na koji način uticala, da se ne sruši sadanja zgrada Muzeja Dositeja i Vuka, 1930–1931.

Jula–avgusta 1930–1931. bili smo zajedno u banji Lipiku u Hrvatskoj, ja i Ivan i profesor A. Stanojević, zvani Prof-Aca, direktor gimnazije i načelnik ministarstva prosvete. Za vreme pijenja vode i šetnje on mi je pričao, da je on kao opštinski odbornik grada Beograda u svome referatu podneo predlog, da se radi regulacije ulice sruši zgrada Muzeja Dositeja i Vuka. Kada sam to čula od Prof-Ace ja sam se prenerazila i pomanitala. Počela sam uzbuđeno, da to strašno kritikujem i da mu dokazujem, da se svugde u kulturnom svetu, ljubomorno čuvaju takvi spomenici kulture, i po cenu regulacija ulica. Navela sam mu kao klasičan primer u Frankfurtu na Majni — Hajneovu viršlernicu, koju su Nemci ljubomorno čuvali i sačuvali je kao njihov kulturni spomenik iako je bila na sred ulice.

Oko ovog predloga Prof-Ace, ja sam se sa njim skoro svakog dana žučno prepirala tako da je ta prepirka mome Ivanu već dojadila. Ali ja sam bila uporna i stalno sam Prof-Aci dokazivala, da bi to bila velika greška i naša velika sramota, ako bi se taj predlog njegov prihvatio i izvršio. Najzad na sreću našu ja sam ipak uspela. U tome svome naporu, da ga ubedim, da bi to bio greh prema našoj narodnoj kulturi. Jer kad je polazio u Beograd obećao mi je, da će taj svoj predlog povući i time odustati od rušenja zgrade Muzeja Dositeja i Vuka. Tako je i bilo. Po povratku povukao je odmah svoj predlog, pa je ta moja upornost spasla na taj način zgradu Muzeja Dositeja i Vuka koja danas ponosno predstavlja našu nacionalnu i kulturnu tekovinu.

Delfa Ivanić (1881–1972) je bila humanista, osnivač Kola srpskih sestara, prva Srpkinja koja je dobila medalju Florans Najtingejl Međunarodnog crvenog krsta, neumoran borac za bolji položaj žena, društveni radnik, novinar i pisac. (Iz knjige Jasmine Milanović, Delfa Ivanić: Uspomene, 2012), preneo je Muzej Vuka i Dositeja.

Foto: FB Muzej Vuka i Dositeja