Početna In Memoriam In memoriam Radivoj Kičinj (1936-2022) iz Sentandreje

In memoriam Radivoj Kičinj (1936-2022) iz Sentandreje

Episkop budimski Lukijan služio je minulog petka, sa sveštenstvom u Sabornoj crkvi u Sentandreji opelo Radivoju Kičinju (1936-2022), koji je preminuo 29. novembra. Radivoj Kičinj je bio predsednik Sentandrejske crkvene opštine i član Eparhijskog saveta Eparhije budimske, višedecenijski pojac Saborne crkve u Sentandreji kao i hora Javor. Za svoju nesebičnu ljubav prema crkvi odlikovan je ordenima Svetog Save i Svetog Despota Stefana Lazarevića koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva. Od Radivoja, koji je bio, kako navodi eparhija budimska stub i duša sentandrejske zajednice oprostio se starešina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vojislav Galić.

Govoreći o Radivoju otac Galić je istakao da je „talenat za pojanje nasledio je od svoga oca Cvetka Kičinja koji je došao u Sentandreju sa svojom porodicom iz Čanada. Naš pokojnik od najmlađih dana zavoleo je muziku, pomažući u mlađim godinama u prikupljanju srpskog etno-muzičkog blaga našem poznatom kompozitoru i etno-muzikologu Tihomiru Vujičiću”. Takođe je istakao da je njegova privrženost crkvi dovela ga je do toga „da od devedesetih godina prošloga veka prihvati poziv pojca, da zameni telesno duhovnim, i da svoj talenat stavi u službu Crkve i Boga Svevišnjega. U tom svom pozivu bio je revnostan, dolazeći dok god ga bolest i starost nisu savladale na svako bogosluženje, na svako jutrenje i svako večernje, svako bdenije i svaku liturgiju. Pevao je umilno i znalački ali skromno bez veličanja sebe”.

„Bio je stub našeg od davnina postojećeg hora Javor gde je po potrebi zamenjivao i dirigenta a kao član toga hora odlikovan je Ordenom Sv. Save od strane  Njegove svetosti blažene uspomene Patrijarha Pavla 1997. godine. Ali nije mu to jedino odlikovanje. Na predlog našeg Preosveštenog Vladike Lukijana Sv. Arhijerejski Sinod SPC odlikovao ga je Ordenom Sv. Despota Stefana Lazarevića koji mu je uručen na praznik Blagovesti 2014. godine. Bio je i dugogodišnji član Eparhijskog saveta Eparhije budimske, svojim mudrim ponašanjem i savetima uvek doprinoseći izgradnji ove naše zajedničke kuće na kamenu, pod čiji krov smo svi pozvani da se zaštitimo od nepogoda i oluja ovoga sveta”, dodao je protojerej-stavrofor Vojislav Galić.

Radivoj Kičinj
Foto: Eparhija budimska