Početna Događanja I u Hajlbronu održana monodrama posvećena Dušku Trifunoviću

I u Hajlbronu održana monodrama posvećena Dušku Trifunoviću

U organizaciji SPKD Prosvjete iz Štutgarta u glavnom gradu Baden-Virtemberga kao i u gradu Hajlbronu gostovao je Milan Dimić, koji je izveo monodramu posvećenu legendarnom Dušku Trifunovića, „Po meni se ništa neće zvati”.
Na inicijativu Bogdane Brezovac, sekretara Prosvjete ogranka u Štutgartu, ostvarena je izuzetna saradnja sa Srpskim kulturnim i sportkim centrom (SKSC) iz Hajlbrona, u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Zahvaljujući predsedniku SKSC Hajlbron Branislavu Banji Miloviću kao i Draganu Živkoviću uz nesebičnu podršku kompletne uprave udruženja u kratkom roku je omogućen nastup već pomenute monodrame.

Tom prilikom SPKD Prosvjeta se zahvalila upravi i članovima SKSC iz Hajlbrona na saradnji. „Ističući da su uvek spremni za saradnju, otvoreni za nova društvena i kulturna dešavanja na ovim prostorima oni su predstavnicima štutgartske Prosvjete izdvojili deo vremena iz svog već unapred osmišljenog zabavnog programa i omogućili da se sa svojim radom predstave okupljenima”, istakla je Bogdana Brezovac, koja se, pre monodrame obratila prisutnima u Hajlbronu. Ona je istakla da je za Prosvjetu važan svaki pojedinac, naglasivši ulogu Prosvjete van Matice, sa posebnim osvrtom na mlade generacije

 „Ako uspemo da sačuvamo srpski jezik, srpsku tradiciju i srpsko kulturno nasleđe među mladim naraštajima sprečićemo njihovu potpunu asimilaciju i održaćemo balans između integracije u nemačko društvo i samosvest o tome ko smo, odakle dolazimo i kome pripadamo. Uvek treba da budemo vođeni idejom da čovek koji poznaje istoriju, jezik i kulturu svoga naroda biće čovek koji će u potpunosti moći da razumi i shvati bogatstvo i vrednost bilo koga jezika ili istorije na ovome svitu. Da bi smo postali svetski moramo prvo biti svoji i tek tada ćemo moći iz obe kulture da izdvojimo ono najbolje za svakog pojedinca i da živimo po tim načelima”, zaključila je Brezovac. Ona je na poklon donela i među decom i okupljenima podelila Prosvjetine bedževe kao mali znak zahvalnosti i zajedno sa predsednikom SKSC Hajlbron Branislavom Milovićem obećala da je ovo tek početak saradnje između ova dva udruženja.

Glumac Milan Dimić u monodrami „Po meni se ništa neće .zvati”
Foto: G. Babić

„Vredi istaći da Srpski kulturni i sportski centar Hajlbron postoji već 50 godina, prvo kao jugoslovensko udruženje, a posle rata na prostoru bivše Jugoslavije prerasta u SKC. Na početku su imali veoma raznovrsne sekcije: fudbal, šah, pikado, bilijar i folklor. Trenutno imaju samo folklornu sekcije”, istakla je Bogdana Brezovac.

Pre početka pandemije imali su dve folklorne grupe. Malu grupu folklora za decu od 6-15 godina i veliku grupu koja je obuhvatala sve od 15-45 godina. Pre tri godine mala grupa folkloraša grupe Šumadija, osvojila je bronzanu medalju na 14. Saveznoj dječijoj smotri srpskog folklora Nemačke. Velika grupa folkloraša Šumadije iz Hajlbrona tri puta je osvojila evropsko zlato i bila je višestruki prvak u Nemačkoj. Zadnjih godina su im nastupi uvek bili zapaženi a oni su se u sveukupnom poretku držali „zlatne sredine”.

Folklornu sekciju u SKSC Hajlbron vodi Mirjana Stanišić i veoma je zadovoljna „svojim igračima”. Ona je pozvala sve zainteresovane da im se pridruže i da uz igru i pesmu očuvaju tradiciju i folklorno bogatstvo naše Srbije. U prostorijama SKSC Hajlbron održava se i nastava na srpskom jeziku Srpske dopunske škole,  za svu decu sa ovog područja. Slavica Voškar je u školskom Savetu i Mijrana Stanišić je veoma zadovoljna što se broj dece koja pohađaju nastavu u srpskoj dopunskoj školi svake godine povećava.

Stanišić je pohvala SKSC Hajlbron i na humanitarnom planu. „Veoma vazna stavka delovanja i zalaganja je i humanitarni rad. SKSC Hajlbron uvek se zalagao za sve kojima je pomoć preko potrebna, posebno u Srbiji i Republici Srpskoj. Prilikom stravičnih poplava koje su 2014. godine zahvatile i Republiku Srpsku upravo SKC je sa područja cele Nemačke donirao najviše finansijskih sredstava za poplavljena područja. Sve to govori u prilog tome kako su složni svi oni koji se okupljaju oko ovog Udruženja i kolika je njihova želja da živeći ovde sačuvaju tradiciju i kulturne vrednosti koje nose sa sobom iz Matice i Srpske. Sa druge strane organizovaće se i u rekordnom vremenu pomoći će Matici ili Srpskoj kroz različite vidove pomoći i podrške”.

Dečiji folklorni ansambl SKSC – Šumadija Hajlbron
Foto: G. Babić

„Da je to tako potvrđuje i činjenica da je SKSC Hajlbron bio i jedno od mesta gde je se moglo izaći na referendum o Danu Republike Srpske koji je u dijaspori održan 2016. godine. Članovi SKSC Hajlbron svoj humanitarni rad ne prekidaju nikada te su uvek tu da podrže sve humanitarne akcije, a posebno one koje se odnose na Kosovo i Metohiju.

Treba istaći još jednog člana ovog udruženja – profesionalnog fotografa Gorana Babića, koji nas je kroz sve događaje verno pratio svojim foto aparatom i koji je tvorac ovih divnih i profesionalnih fotografija. Koji skromno naglašava da je uvek tu kada treba da isprati sve lepe događaje u klubu.

Štutgartska Prosvjeta ga je već angažovala za sva buduća dešavanja jer je prepoznala profesionalnost i jednostavnost ovog mladića a kao rezultat nastaju uvek prelepe i autentične fotografije. On je naravno tu i za sve one koji žele da svoja privatna ili poslovna okupljanja zabeleže okom kamere i ukradu od zaborava”, istakla je Mirjana Stanišić.