Početna Događanja Srpska škola na Malti kao jedan od nosećih stubova srpske zajednice

Srpska škola na Malti kao jedan od nosećih stubova srpske zajednice

Srpska dopunska škola Sv. Jelena Anžujska na Malti je od školske 2022/23. godine novi član porodice dopunskih škola pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Ovo je rezultat uspešno realizovanog projekta iz prethodne školske godine pod nazivom  „Škola srpskog jezika na Malti”, koji je finansijski podržala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a realizovao Srpski obrazovno-kulturni centar Sv. Jelena Anžujska uz blagoslov i svesrdnu podršku maletškog paroha, Rista Gorančića i roditelja iz srpske zajednice.

Broj upisanih đaka je 170 i raspoređeni su prema mestu stanovanja u četiri nastavne jedinice: susedno ostrvo Gozo, severni deo Malte – Aura, centar Malte – Gzira i dve učionice na jugu Malte: Birzebudža i Marsaskala. U Auri i Gziri đaci su podeljeni u tri uzrasne grupe, dok su na ostrvu Gozu, Birzebudži i Marsaskali po jedna mešovita grupa. Nastavnice Maja Marinković i Jelena Jablanov Maksimović, koje su i u prošloj školskoj godini vodile đake, nastavile su sa radom i u ovoj. Pored nastave, svake nedelje, posle liturgije u pravoslavnoj crkvi u Birzebudži, đacima se nude razne vannastavne aktivnosti u vidu tematskih kreativnih radionica ili veronauke. Oko vannastavnih aktivnosti nisu angažovane samo nastavnice, već i predstavnici Saveta roditelja, nevladinih organizacija srpske zajednice i pojedinih roditelja.

Iako srpska zajednica na Malti nije mala, do prošle godine nije bilo organizovane nastave na srpskom jeziku sa ovako velikim brojem đaka. Ovo je sjajan primer šta je sve moguće ako se udruže crkvena zajednica, državni predstavnici iz Srbije i roditelji, koji žele da njihova deca i u tuđini neguju svoj maternji jezik i izgrađuju zdrav nacionalni identitet. 

Ono na šta je cela srpska zajednica na Malti ponosna i oko čega su složni svi akteri, od crkve, državnih predstavnika i nevladinih organizacija i udruženja, je aktivno zalaganje za očuvanje nacionalnog identiteta i održavanje čvrstih veza sa maticom. Uspešan rad Srpske dopunske škole je jedan pokazatelj za pomenuto, jer je ona, pored crkve i prisutnih državnih predstavnika Srbije, svakako još jedan stub i prepoznatljivo obeležje srpske zajednice.

Za portal Rasejanje.info nastavnice Maja Marinković i Jelena Jablanov Maksimović