Početna Događanja U Tokiju uručen Orden srpske zastave drugog stepena Jasušiju Akašiju

U Tokiju uručen Orden srpske zastave drugog stepena Jasušiju Akašiju

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Ambasadi Republike Srbije u Tokiju, ambasadorka Aleksandra Kovač uručila je Jasušiju Akašiju Orden srpske zastave drugog stepena, kojim ga je predsednik Republike Srbije odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

Ambasadorka je istakla da Srbija želi da izrazi svoju iskrenu zahvalnost i poštovanje prema predanom radu Jasušija Akašija u svojstvu specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Butros Butros Galija za bivšu Jugoslaviju. Ocenila je da je Akaši svojim neumornim i višedecenijskim humanitarnim i mirotvornim angažmanom, kao jedini japanski državljanin koji je dva puta služio kao specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, zadužio Japan i međunarodnu zajednicu, prenela je Ambasada Srbije u Japanu.

Podsećajući da je pre nekoliko dana obeležen Međunarodni dan neutralnosti, ambasadorka je podvukla „da je ključna uloga Ujedinjenih nacija upravo da obezbedi uslove i izgradnju platforme za mirovne pregovore, kao i da sprovede preventivnu diplomatiju. U ovome, vidimo specijalnu ulogu Jasušija Akašija, koji je imao težak zadatak da komunicira sa zaraćenim stranama u Bosni i Hercegovini tokom mandata 1994-1995. godine, kao i da je, obavljajući dužnost, ostao dosledan slovu svoje misije i mandata UN”.

Ambasadorka Kovač je dodala, da danas, četvrt veka kasnije, šest jugoslovenskih republika kao suverene države gaje dobrosusedske i miroljubive odnose, težeći da prevaziđu turbulentnu prošlost, nerešena pitanja i različite stavove, a da je ovoj vrsti saradnje i razumevanja svakako doprineo i Akaši. Ona je, kako prenosi Ambasada Republike Srbije u Tokiju, zaključila da će Jasuši Akaši, u godini kada obeležavamo jubilej 140 godina bilateralnih odnosa između Srbije i Japana, biti upamćen kao jedan od istaknutih Japanaca koji je doprineo izgradnji i produbljivanju prijateljstva naša dva naroda i države.

Nakon ceremonije uručenja ordena, priređen je prijem na kojem su gosti imali priliku da probaju srpska vina i specijalitete. Himne Japana i Srbije izveli su Hisako Jošikava na flauti i Šunđi Saegusa na kontrabasu, a tokom prijema su svirali srpsku pesmu Tamo daleko, japansku narodnu pesmu Šušti, šušti bambusov list, koja je prepevana i na srpski jezik, kao i specijalnu kompoziciju koju je Jošikava posvetila Srbiji. Među prisutnim gostima bili su predsednik Parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićiro Aisava, ambasador Bosne i Hercegovine Siniša Berjan, gradonačelnik tokijske opštine Minato Masaki Takei, predsednik Društva prijateljstva Japana i Srbije Tadaši Nagai, članovi rukovodstva Društva, bivši specijalni predstavnici generalnog sekretara UN, bivši ambasadori Japana u Srbiji i drugim zemljama sveta, predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju, predstavnici akademske zajednice, novinari i prijatelji Ambasade.

Foto: Ambasada Srbije u Japanu