Početna Događanja Božićni bazar učenika srpske škole nastavnice Slavice Stupar održan u Karlsrueu

Božićni bazar učenika srpske škole nastavnice Slavice Stupar održan u Karlsrueu

U periodu kada je većina ljudi ispunjena lepim mislima i željama za svečane praznike koji dolaze, učenici dopunske nastave na srpskom jeziku širom pokrajine Baden-Virtemberg, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, su radost dočekivanja predstojećih praznika učinili još lepšim i bogatijim kroz vannastavne aktivnosti u okviru rada srpske dopunske škole.

U nastavnim grupama koje vodi učiteljica Slavica Stupar, po prvi put ove godine organizovan je božićni bazar i posna božićna trpeza. Manifestacija je održana u hramu Prepodobne majke Paraskeve, našoj crkvi u Karlsrueu i to za sve nastavne grupe ovog okruga.


Foto: arhiva S. Stupar

U prazničnom raspoloženju uživali su svi učenici, njihovi roditelji i učiteljica Slavica. „Događaju su prethodile radionice na kojima su učestvovali zajedno sa đacima i njihovi roditelji. Na časovima vannastavnih aktivnosti izrađivani su različiti praznični ukrasi. Ovo je bila prilika i za upoznavanje i druženje, a bilo je i slatkiša da se deca počaste. U takvoj atmosferi vreme proleti, pa su tražili još koji minut duže za rad. Radionice su završavane uz pitanja i iščekivanja učenika kada će biti bazar i posna božićna trpeza“, istakla je nastavnica Stupar.

Proteklog vikenda u hramu Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu okupili su se đaci, njihovi roditelji, nastavnica Slavica i ostali gosti da posete božićni bazar i uživaju u druženju i posnoj trpezi.

Okupljenima se prvo obratila nastavnica Slavica Stupar. Pozdravljajući sve prisutne obavestila ih je o protokolu toga dana. Zahvalila se Generalnom konzulatu iz Štutgarta i roditeljima: Danijelu Tadiću, Danijeli Stojković i Biljani Škorić na podršci. Potom se prisutnima obratio i protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić. „Učenici su učestvovali u razgovoru sa ocem Škorićem i na opšte zadovoljstvo svih pokazali veliko znanje o ovom prazniku i običajima. Đaci su se zatim okupili oko oca Škorića i mene i uz Oče naš lomila česnicu. Svi su se potajno nadali da će baš oni pronaći novčić”, prenela je delić atmosfere nastavnica Slavica. Novčić je pronašao učenik Boris Goronja, koji je pritom ponosno uzviknuo: „Učiteljice, ja sam pronašao novčić. Biću zdrav, srećan i imaću para!”.

Foto: arhiva S. Stupar

Česnicu je ovoga puta pripremala majka učenika Nedeljka – Neda Nedić iz Bruhzala. Nakon običaja lomljenja česnice, otvoren je i božićni bazar. Učenici i roditelji su bili veoma kreativni, a posetioci oduševljeni. Izabrali su lepe ukrase za svoj dom. Bazar je zasnovan na dobrovoljnom prilogu koji će, uz saglasnost Saveta roditelja, učenici iskoristiti za organizovanje jednodnevnog izleta u junu mesecu.

Rebeka Krstić, mama učenice Emilije iz Karlsruea rekla je da joj se sve mnogo svidelo: „Odnedavno dolazim u našu crkvu. Dosta toga ne znam i želim da učim i da naučim i svoju Emiliju. Ovo je danas bilo jako lepo”.

Mateja Tadić, učenik iz Raštata  naslikao je Svetog Nikolu. „To je moja krsna slava”, ponosno je naglasio. Otac Aleksandar Škorić podelio je takođe svoj prisutnoj deci kalendare za predstojeću godinu i nakon toga su se svi zajedno fotografisali.

„Nakon lomljenja česnice usledilo je druženje u sali crkve uz bogatu posnu trpezu. Vredne mame su pripremile prebranac, salatu, kolače, voće. Bilo je i planova, predloga i dogovora za naredne aktivnosti. Na licima prisutnih se videlo zadovoljstvo i sreća. Rastali su se uz želje za dobro zdravlje, sreću, uspeh i puno ljubavi u sledećoj godini”, dodala je nastavnica Slavica Stupar.

Izložba radova učenika  bila je otvorena i sutradan, posle nedeljne liturgije. Prema rečima nastavnice Stupar, veliki broj vernika je posetio izložbu i izabrali ukrase uz reči hvale za kreativnost, ideju i organizaciju.

Deo đačkih rukotvorina
Foto: arhiva S. Stupar