Početna Događanja Božićni bazar održan u gradovima Manhajm i Hajdelberg

Božićni bazar održan u gradovima Manhajm i Hajdelberg

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Manhajmu, na Detinjce, održan je Božićni bazar. „Ove godine treći put po redu deca su svojim veštim rukicama izradila mnogo novogodišnjih ukrasnih i božićnih aranžmana. Posle korone svi su se radovali ovom događaju, a pogotovo što je odabran poseban dan Detinjci, koji je po našem pravoslavnom kalendaru pao baš na taj dan. Bio je posvećen deci i radosti praznika koji nam dolaze”, istakla je nastavnica Ksenija Gaćinović.

Ona je dodala da su „veštinom i spretnošću, a ujedno i angažovanošću roditelja, kao i Saveta roditelja i dece prikupljeni su različiti materijali koji su recikliranjem ponovo našli svoj novi oblik i sjaj”. Nastavnica Gaćinović je rukovodila radionicom i celim događajem. Organizovani Bazar je protekao u druženju cele zajednice Manhajma i Hajdelberga, a zakuska i posluženje je organizovano od strane cele crkvene zajednice.

„Jedva smo čekali da se ponovo okupimo u crkvi na ovakvom događaju i da svi učestvujemo u kreativnoj radionici. Ove godine su se roditelji posebno angažovali, kako bi to sve ispalo ovako svečano i lepo”,zadovoljno je istakla nastavnica Ksenija Gaćinović. Po njenim rečima, đaci su bili ponosni na sebe i na to što je njihov rad dobio potvrdu i vrednosnu ocenu.

„Nadamo se da će ovakvih sličnih aktivnosti biti i u narednom periodu, jer  na taj način naši đaci u dijaspori imaju priliku da se još više međusobno povezuju i da stvaraju kroz učenje o običajima svoga naroda i neraskidive veze sa maticom”, dodala je za kraj nastavnica Gaćinović.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg izvodi se za učenike srpskog porekla, koji privremeno ili trajno žive u inostranstvu, a koji su se izjasnili za ovaj vid nastave.