Početna Kultura 170 godina Prvog beogradskog pevačkog društva

170 godina Prvog beogradskog pevačkog društva

Prvo beogradsko pevačko društvo ove godine proslavlja izuzetan jubilej – 170 godina postojanja i rada, prenela je Saborna crkva u Beogradu.

Osnovano je 1853. godine u domu Milana Milovuka, nekoliko godina kasnije počelo je da peva u Sabornoj crkvi, da bi od 1867. godine, na poziv Mitropolita beogradskog Mihaila, bogoslužbeno učešće Prvog beogradskog pevačkog društva u Sabornom hramu postalo redovno i bez istorijskih prekida, sve do danas.

Na predlog Stevana Mokranjca, koji je horom dirigovao čak tri decenije i u njoj iznedrio sva svoja najveća muzička ostvarenja, doneta je odluka 1889. godine da slava Prvog beogradskog pevačkog društva bude Sveti Vasilije Veliki, a 1891. godine je Prvo beogradsko pevačko društvo zvanično prvi put proslavilo svoju slavu, ne prekidajući istorijski kontinuitet do danas.

Vremenom, slavska sabranja Prvog beogradskog pevačkog društva su postala centralni događaj prestonice kome su prisustvovale najviđenije ličnosti, a kralj Aleksandar Karađorđević je redovno slao svog predstavnika. Do Drugog svetskog rata, Prvo beogradsko pevačko društvo je bilo pod visokim pokroviteljstvom srpskih vladara i vladarskih dinastija, dok je, od posleratnog perioda, stavljeno pod najviše pokroviteljstvo Srpske Pravoslavne Crkve i srpskih patrijaraha. Patrijarh srpski Porfirije je šesti po redu visoki pokrovitelj Prvog beogradskog pevačkog društva među srpskim patrijarsima.

Sa blagoslovom patrijarha povodom jubileja 170 godina Prvog beogradskog pevačkog društva, protekle nedelje u Kolarčevoj zadužbini je održan koncert hora najstarije muzičke institucije u Srbiji, pod nazivom „Pevaću Bogu mome dok postojim”. Dirigovala je Svetlana Vilić i Radmila Knežević.
Među današnjim srpskim rasejanjem ima i predstavnika Prvog beogradskog pevačkog društva, koji se rado sećaju perioda provedenog u ovom društvu. Većina njih je danas angažovana u mnogim crkvenih horovima i duhovnim horovima srpske dijaspore. Među njima je bio i Vladimir Milosavljević, poznati srpski dirigent i kompozitor, koji je ovo društvu vodio punih 14 godina, i koji je na žalost protekle nedelje preminuo u Minhenu.

Foto: arhiva Saborna ckrva u Beogradu