Početna Događanja Obeležen Dan Svetog Save u Kanberi

Obeležen Dan Svetog Save u Kanberi

Na Dan Svetog Save, a uoči tradicionalne i najveće saborne proslave ovog praznika, u manastiru Svetog Save Novi Kalenić kod Kanbere, prikazan je film o Svetom Nektariju Eginskom „Čovek Božiji”, režiserke Jelene Popović. Prikazivanju filma prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović, kao i episkop australijsko-novozelandski Siluan, sveštenstvo, monaštvo i brojni pripadnici srpske zajednice iz Kanbere i drugih mesta.

Episkop Siluan je, sa sveštenstvom, služio svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika. Nakon službe, govorima episkopa Siluana i ambasadora Stefanovića, svečano je otvoren 42. Svetosavski omladinski festival.

Episkop Siluan je istakao značaj i ulogu manastira Svetog Save Novi Kalenić kod Kanbere za duhovno dobro i opstanak srpskog naroda u Australiji i Novom Zelandu.

Ambasador Stefanović se, pozdravljajući prisutne, posebno osvrnuo na značaj Svetog Save u tradiciji i kulturi našeg naroda, kao i njegov prosvetiteljski rad – zbog čega se i obeležava kao školska slava u Srbiji. U tom kontekstu, ambasador je posebno naglasio značaj očuvanja srpskog jezika i kulture u srpskoj dijaspori, čemu država Srbija pridaje posebnu pažnju, prenela je Ambasada Srbije u Australiji.

Izvor: Ambasada Srbije u Australiji