Početna Događanja Savindan proslavljen u Kopenhagenu uz vredan poklon za đake

Savindan proslavljen u Kopenhagenu uz vredan poklon za đake

Ambasadorka dr Jasmina Mitrović Marić poklonila je učenicima uramljene poštanske marke u liku Petra I i Kristijana X i ukaz srpskog kralja Petra I o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Danskom

U slavu i čast Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, u prepunoj crkvi u Kopenhagenu vernici parohije Sv. Velikomučenika Georgija, molitveno i svečano su proslavili veliki pravoslavni praznik.

Liturgiju je služio parohijski sveštenik Milan Gardović. Nakon pričešća pristupilo se sečenju slavskog kolača i izboru domaćina za narednu godinu. Pošto je ovo i školska slava, po tradiciji parohije, domaćini slave su deca. Ovogodišnji domaćin je bio Janko Stanić i on je polovinu slavskog kolača predao Stefanu Kovaču, narednom slavaru.

Foto: T. Baburović

Otac Milan je okupljenom narodu ukazao na značaj ovog najvećeg srpskog sveca. „Bilo je pre Svetoga Save i škola i bolnica ali je on prvu srpsku školu i bolnicu otvorio. Bilo je i prava i zakona ali je on napisao krmčiju, srpski tipik, zakon i pravilo, koje evo osam vekova srpski narod upotrebljava. Sv. Sava, možemo slobodno da kažemo, bio je i diplomata, rečeno ovim današnjim rečima. Odlazio je na mnoga sveta mesta, u sveti grad Jerusalim i Carigrad, odakle je došao sa autokefalnošću Srpske pravoslavne crkve. Šta bi se još moglo reči o Sv. Savi ni knjige ne mogu da zapišu, stalno nešto izlazi novo, stalno se čuje ono što nije zapisano ali je preneseno iz doma u dom. Sveti Sava je neizostavan. Izostavimo li Svetog Savu, izgubili smo sve. Istoriju i državljanstvo, i veru i kulturu, i pismenost, i obraz ovaj koji imamo – ako ga još uvek imamo. U našim hramovima vidimo ovu divnu decu, koja godinu dana čekaju i spremaju se, učeći prvo srpski jezik, a to je amanet svetoga Simeona, oca Svetog Save, da ne zaboravimo jezik svoj. Zato zahvaljujemo državi Srbiji, koja je imala sluha da daleko od otadžbine naše, podržava naše učiteljice da uče našu decu. Drago mi je da ovaj hram punimo našom decom i ljubavlju, jer deca imaju u sebi tu istinsku ljubav” rekao je sveštenik Milan Gardović.

On je predložio, da se u okviru Dopunske škole srpskog jezika održe i časovi veronauke, barem jednom mesečno, iako veruje da roditelji koji dolaze u naše hramove, slave krsnu slavu, vaspitavaju svoju decu u duhu pravoslavlja. Na kraju je iskoristio priliku da podeli i diplome svima koji su na Bogojavljenje plivali za Časni krst i da objavi formiranje kulturno – prosvetne grupe, kao jedan pododbor Crkvenog odbora, koji će se ubuduće baviti organizacijom kulturnih, i pre svega duhovnim dešavanjima u parohiji.

Svojim prisustvom ovu svečanost uveličala je ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj dr Jasmina Mitrović Marić i Biljana Ranković Bekić, šef konzularnog odeljenja. „Draga moja deco, volim da ovde budem među vama i neobično mi je drago što je otac Milan pomenuo da je Sveti Sava bio i diplomata. Znate li šta se ovog trenutka dešava u Beogradu? Vaši vršnjaci iz Plovdiva i Sofije zajedno sa decom iz Beograda i drugih pravoslavnih gradova i država širom Evrope i sveta došli su u Beograd na Svetosavski turnir. Taj Svetosavski turnir se održava 32 godine i to usred januara hokej na travi, a turnir se zove „Slavimo Svetog Savu” i to je zapravo veličina našeg Svetog Save koji okuplja decu iz pravoslavnih zemalja u srpskoj prestonici. To nam govori koliko je Sveti Sava bio poštovan ne samo u srpskim zemljama već u vasceloj Evropi među svim pravoslavnim hrišćanima, pa i muslimanima. Nemojte da zaboravite zašto se za Svetog Savu kaže da je najveći učitelj i prosvetitelj. Deca su me pitala zar nije isto biti učitelj i prosvetitelj? Zamislite nije isto, jer učitelj je onaj koji vam daje znanje, da naučite da čitate ćiriličko i latinično pismo, a mi smo bogati što imamo ova dva pisma. Uče nas još istoriji, matematici, fizici, geografiji….  A šta je prosvetitelj? Prosvećenost nije isto što i znanje. Prosvećenost je sistem vrednosti, a to je jednako važno ako ne i važnije od samog znanja. Ta vrednost da ljubimo drugoga kao samoga sebe. Da volimo svoje roditelje, da poštujemo svoje bake i deke i celivamo im ruke, da ih poštujemo. Ne zato što je njihov obraz daleko, nego da im ukažemo poštovanje. To je taj sistem vrednosti, to je ta prosvećenost. Otvoriti oči za svet i u njemu ostati autentičan i svoj, to nas je učio Sveti Sava. Čarobne dve reči koje nam je ostavio. Ljubav! Niko više ne priča o ljubavi, evo mi ćemo. Ljubav tako divna i čarobna reč i još jedna, koju on nikada nije izgovorio ali izvire iz njegova bića, a to je radoznalost. Nikad nemojte da prestanete da budete radoznali jer će te tako obogatiti i sebe i druge”  – naglasila je na kraju ambasadorka, dr Jasmina Mitrović Marić.

Foto: T. Baburović

Potom je odrecitovala jednu svoju pesmu, a onda deci uručila prigodne poklone, knjige i poseban poklon uramljene poštanske marke u liku Petra I i Kristijana X i ukaz srpskog kralja Petra I o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Danskom i osnivanju ambasade u Kopenhagenu, pre 105 godina. I ovo je svojevrstan poklon deci i školi jer i ovo ide tragom jednog Svetog Save, diplomate. Više knjiga i ovaj put ambasadorka je poklonila i parohijskoj biblioteci.

Zatim su deca Dopunske škole srpskog jezika iz Kopenhagena, na čelu sa svojom učiteljicom Biljanom, svojim pesmama i recitacijama uveličali program Svetosavske priredbe. Program je započeo otpevanjem državne himne „Bože pravde” i himnom Svetom Savi.

Zajednička proslava se nastavila uz ručak u crkvenoj sali. Bilo je ovo još jedno lepo druženje dece, roditelja i parohijana i dokaz da daleko od svoje domovine, nismo zaboravili i da negujemo svoju veru, tradiciju, srpski jezik i pismo, kao što nam je zaveštao Sveti Sava i Sveti Simeon Mirotočivi.

Za portal Rasejanje.info Tihomir Barbulović