Početna Događanja Ambasadoru Srbije u Beču dr Nebojši Rodiću uručena nagrada „Mina Karadžić”

Ambasadoru Srbije u Beču dr Nebojši Rodiću uručena nagrada „Mina Karadžić”

Prvi nosilac nagrade „Mina Karadžić” za očuvanje srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta u rasejanju, za prošlu 2022. godinu, je ambasador Republike Srbije u Austriji dr Nebojša Rodić. Nagradu mu je u ponedeljak 06. februara 2023. godine, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Austriji, uručila prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Nagrada se sastoji iz plakete sa likom Mine Karadžić i knjigom o njenom liku i delu na srpskom i nemačkom jeziku, kao i Monografije Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta. Nagrada je ustanovljena 2021. godine, na dan rođenja Mine Karadžić, koji se svake godine obeležava 12. jula.

Prof. Svetlana Matić uručuje nagradu ambasadoru dr Rodiću
Foto: arhiva S. Matić

U obrazloženju žirija se navodi da je dr Nebojša Rodić svojim dolaskom u Austriju na mesto ambasadora, dostojno predstavljao srpski narod u Austriji i omogućio da političke, ekonomske i kulturne veze između dva naroda budu još bolje i intenzivnije. Njegovom zaslugom je, između ostalog, osnovano Udruženje Srba u Austriji, otvoren Počasni konzulat Republike Srbije u Gracu, podržana nastava na srpskom jeziku. Učestvovao je na značajnim kulturnim manifestacijama, smotrama folklora, promocijama, izložbama, koje je organizovala mnogobrojna srpska zajednica u Austriji. Zajedno sa episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom, otkrio je spomen ploču Mini Karadžić na Vidovdan 2021. godine.

Udruženje ASKD Vilhelmina Mina Karadžić, je podsetilo i na bogatu radnu i profesionalnu karijeru dr Nebojše Rodića:

Ambasador Nebojša Rodić je rođen 1953. godine. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu 1977. godine, smer Međunarodni odnosi i spoljna politika. Skoro ceo radni vek proveo je u organima državne uprave. Radio je i na poslovima pomoćnika ministra za informisanje, potom državnog podsekretara. U Narodnoj skupštini Republike Srbije, radio je na poslovima zamenika sekretara Skupštine i šefa kabineta predsednika Skupštine, kao i predsednika Republike. Obavljao je dužnost Generalnog sekretara predsednika Republike, zatim je do 2013. godine bio direktor Bezbednosno-informativne agencije, kao i član Vlade i Ministar odbrane do aprila 2014. godine. Stalno je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, sa zvanjem ambasadora, od 2000. godine. U periodu od 2014. do 2018. godine bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Azerbejdžanu. Govori francuski i engleski jezik. Koautor je knjige „Sve Vlade Srbije od 1804 do 2004” godine.