Početna Škola Svetosavska priredba održana u Madridu

Svetosavska priredba održana u Madridu

U prostorijama Anglosaksonske crkve u Madridu održana je Svetosavska priredba, koju su izveli đaci srpske škole. Priredba je organizovana u čast obeležavanja dana Svetog Save, školske slave.  Učenici srpske škole u Madridu, koja je odnedavno u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije svojom su izvedbom – recitovanjem stihova i pevanjem pesama o Svetom Savi, čitanjem narodnih priča o njegovom životu, kao i glumačkom interpretacijom epizode iz njegovog života, evocirali uspomenu na život Rastka Nemanjića i na njegova dela kao duhovnika, zadužbinara, prvog srpskog učitelja i prosvetitelja.

Foto: K. Marković

Manifestaciji je prisustvovalo više od trideset ljudi, a pored roditelja učenika, prisustvovali su i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Španiji. Roditelji su se međusobno samostalno organizovali, te je nakon održane priredbe priređeno mini posluženje sa tradicionalnom srpskom hranom i pićem. Hispansko-srpsko kulturno udruženje Ivo Andrić je tim povodom svim učenicima, učesnicima priredbe, dodelilo paketiće sa srpskim proizvodima – grickalicama i slatkišima.

Reakcije svih roditelja na celokupnu organizaciju priredbe su veoma pozitivne, budući da je ovo prvi put da se pod okriljem škole srpskog jezika u Madridu organizuje ovako neka aktivnost. Roditelji, ali i učenici su veoma srećni i zadovoljni zbog uspešne zajedničke realizacije događaja, međusobnog druženja i interakcije na srpskom jeziku. Neki od komentara roditelja su da su oduševljeni kako su deca sve pripremila i kako je sve bilo lepo organizovano, što nastavnici Katarini Marković daje dodatni vetar u leđa da marljivo nastavi započetim koracima u radu sa učenicima dopunske nastave na srpskom jeziku u Kraljevini Španiji.

Zajedničko obeležavanje Savindana doprinelo je ponovnom podsećanju da njegov život i prosvetiteljska misija u širenju znanja, dobronamernost i briga o našim bližnjima, treba da nam budu inspiracija i uzor u životu i radu.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Katarina Marković