Početna Događanja Proslava Savindana u Švajcarskoj

Proslava Savindana u Švajcarskoj

Školska slava proslavljena je posebno radosno i svečano u svim grupama u Švajcarskoj u kojima se izvodi Nastava na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije. Nakon godina u kojima se, zbog pandemije, ovaj praznik proslavljao u manjim grupama, u učionicama, pa čak i kod kuće, u uslovima nastave na daljinu, ovogodišnja proslava je na svim švajcarskim nastavnim punktovima bila masovna, vesela i dirljiva. Proslavu školske slave nastavnici srpskog jezika organizuju u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i uz svesrdnu pomoć roditelja, ali i udruženja i kulturno-umetničkih društava.

Učenici Nastave na srpskom jeziku iz Tićina, učiteljice Nataše Malešević, obeležili su školsku slavu u hramu San Roko u Luganu, zajedno sa sveštenikom Markom Kneževićem. Program koji je izveden  bio je način da se pokaže ono što su učenici naučili o Sv. Savi i pravoslavnoj tradiciji.

U kantonu Valis, profesorka Mira Tomić organizovala je centralnu proslavu za učenike iz Siona, Siera, Monteja i Vispa u crkvi u mestu Vejras, u saradnji sa protojerejem Bogoljubom Popovićem iz Lozane i uz veliki trud đaka koji su pripremili program i roditelja koji su se potrudili oko posluženja i organizovali dolazak i iz udaljenih krajeva.

Foto: arhiva nastavnika Srpske škole u Švajcarskoj

Đaci koji nastavu pohađaju u kantonima Cug, Lucern, Švic i Obvalden pripremili su priredbu zajedno sa svojom učiteljicom Anom Bojičić, kao i sa veroučiteljem Bobanom Petkovićem. Sveštenik Dragan Stanojević presekao je slavski kolač u crkvi u Perlenu, a za pripremu slave pobrinuli su se roditelji đaka. Slavlju su se pridružila i deca iz KUD Nikola Tesla, a posebnu radost deci doneli su paketići.

U Crkvi Sveta Tri jerarha u Lozani Savindan su proslavili đaci iz Iverdona, Ekublana, Veveja, Klarena i Lozane. Protojerej Bogoljub Popović izvršio je obred rezanja kolača, a usledio je raznolik program koji su pripremili učenici učiteljice Snežane Šaronjić, uz podršku članova KUD-a Vez iz Renana.

Ciriški Uspenski hram ugostio je dve svetosavske proslave. Učenici iz Ciriha, Vintertura, Regensdorfa, Bilaha, Folketsvila i Britizelena obeležili su školsku slavu zajedno sa protojerejem-stavroforom Miroslavom Simijonovićem, svojim učiteljicama Marijom Gaćinović, Danijelom Glišić, Ivanom Marčetom  i Jelenom Angelovski, kao i brojnim roditeljima koji su se potrudili da obraduju decu bogatom trpezom posle nastupa.

Još brojnija priredba, sa više od stotinu učenika koji nastavu pohađaju u Opfikonu, Volishofenu, Altštetenu, Zilfeldu i Afolternu izvedena je sutradan, takođe u Uspenskom hramu, u organizaciji učiteljice Milje Stević, uz prisustvo konzulke Sanje Stojanac, koja je decu obradovala čokoladama.

Savindan je u Šafhauzenu proslavljen u prostorijama FMD-a Kolo. Nastavnica Ivana Marčeta pripremila je program, a protojerej-stavrofor Nenad Mihajlović presekao je kolač i održao besedu o značaju Svetog Save za srpski narod i njegov kulturni i duhovni identitet.

Velika priredba održana je i u Rajnahu, u kantonu Argau. Učenici su pripremili program uz pomoć učiteljice Jelene Mitrović, a u organizaciji je učestvovalo i Srpsko udruženje Nikola Tesla, kao i Savet roditelja. Slavlje je uveličalo i KUD Abrašević iz Vetingena.

Učenici iz Altdorfa, Ženeve, Langentala i Ucnaha takođe su u svojim školama obeležili Savindan. Svečanost je organizovana i u crkvi Svetih Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna. Za program su se pobrinule učiteljice Jelena Mitrović i Tijana Krajina, kao i veroučiteljica Ađena Marković, a protojerej-stavrofor Stanko Marković služio je liturgiju. Slavlje su svojim prisustvom uveličali i konzul Predrag Mandić, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj Boro Bronza.

Vikend pre Savindana uvek je rezervisan za zajedničku proslavu u crkvi. Tako je i ovog puta 22. januara obeležen praznik u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu. Đaci tri grupe iz Bazela učiteljice Andrijane Adamović tradicionalno su obeležili školsku slavu Svetog Savu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu. Sečenje slavskog kolača obavio je otac Milutin Nikolić, a nakon liturgije u svečanoj i radosnoj  atmosferi učenici su izveli program posvećen Svetom Savi.

U Kantonu Sankt Galen svetosavska akademija održana je uz učešće đaka sedam grupa koji Nastavu na srpskom jeziku pohađaju u Vajnfeldenu, Altštetenu, Roršahu, Sankt Galenu, Niderucvilu, Gosau i Vilu. Program su osmislile nastavnice Ivana Marčeta, Jelena Stešić, Smiljka Miletić i Slavica Lapčević, a liturgiju je služio arhimandrit Vasilije Kostić. Sveštenik Brane Sarić obratio se prisutnima prigodnom besedom. Đaci učiteljice Andrijane Adamović iz Bazela proslavili su Savindan u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bazelu. Lituriju je služio otac Milutin Nikolić, a usledio je svečani program koji su pripremi učenici Nastave na srpskom jeziku.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Jelena Angelovski