Početna Događanja Svetosavske akademije đaka Srpskih dopunskih škola u nemačkoj pokrajini Baden- Virtemberg

Svetosavske akademije đaka Srpskih dopunskih škola u nemačkoj pokrajini Baden- Virtemberg

Svetosavska akademija u Štutgartu

I ove godine tradicionalno je održana Svetosavska akademija. U subotu 28. 1. 2023. u Hramu Sabora Srba Svetitelja u Štutgartu okupilo se oko dve stotine učenika da proslavi školsku slavu – Svetog Savu.

Učesnici programa Akademije bili su učenici i nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku u Štutgartu i okolini u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i polaznici verske nastave veroučiteljice Milice Delić.

Svečanost je blagoslovio protojerej Stanko Rakić, a sve prisutne savetovao rekavši: „Božje prisustvo na zemlji izraženo je i prisustvom božjih ljudi. Tako je i srpski narod kroz istoriju od Boga darivan božjim ljudima srpskog porekla, čija je misija bila briga za svoj narod. Jedan od takvih primera u istoriji srpskog naroda je rođenje Svetog Save – najvećeg u svome rodu. Nemanjinoj državi Sveti Sava dao je dušu i vezao je za carstvo nebesko. Kao što je Hristos nebeski obrazac na koga treba da se ugleda svaki čovek, tako je i Sveti Sava sveti Srbin na koga treba da se ugledaju svi njegovi sunarodnici u svakom vremenu”.

Sada već tradicionalan skup pozdravio je i podržao generalni konzul Dragan Dimitrijević, koji je svim učenicima čestitao na uspehu i poželeo im sreću i istrajnost u misiji očuvanja srpske kulture i tradicije. „Drago mi je što smo se okupili u ovako velikom broju da blagoslovimo ovaj veliki praznik. U ime Republike Srbije i na čelu Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, želim da iskažem veliku zahvalnost nastavnicama, koje sa našom dečicom čine velike napore da održe svake godine ovu proslavu. Takođe se zahvaljujem i učenicima i roditeljima koji nam omogućavaju da održimo ovako veliki broj učenika u srpskoj dopunskoj školi. Nadam se da ćemo sa istim uspehom i u budućnosti nastaviti zajednički rad i saradnju”. Dragan Dimitrijević je dao reč Petru Đokiću, predstavniku Vlade Republike Srpske, a svoj govor završio rečima: „Živela Srbija! Živela Republika Srpska!“

Među uvaženim gostima bili su i predstavnici Vlade Republike Srpske, sa Petrom Đokićem na čelu, koji je prisutne pozdravio rečima: „Zahvaljujem se svima koji svake godine omogućavaju jedan poseban osećaj radosti kada dođem među svoje sunarodnike u Štutgart. Radost zbog toga što smo okupljeni u ovom hramu, kao i zbog toga što činite veliki napor da ovu našu divnu dečicu podižete i vaspitavate u duhu naše tradicije, negujući vrednosti našeg nacionalnog identiteta, kroz jezik, pismo, veru, običaje, istoriju, kulturu. To je upravo ono što naša dopunska škola u Nemačkoj i čini za naš srpski narod. Zato vam se svima zahvaljujem što ste mi omogućili da budem ovde sa vama i pozdravim vas sve u ime Vlade Republike Srpske”.

Nakon pozdravnih reči, Svetosavska akademija svečano je otvorena emotivnim izvođenjem Himne Svetom Savi. Više od dve stotine učenika nadahnuto je pevalo u jedan glas. Binom su marširale čete učenika, nizale su se pesme i recitacije, izvođene iz najdubljeg i najčistijeg u nama – duše i srca.

„Sveti Sava o učenju”, „Mala pesma o Svetom Savi”, „Zavet”, „U spomencu”, „Savin monolog”, „Srpska slava”, „Pesma o Svetom Savi”, „Sveti Sava i đaci” samo su neke od pesama i priča koje su se tog dana našle na repertoaru.

U istom maniru Akademija je i završena pesmom „Ovo je Srbija”, nakon čega se gostima ove svečanosti obratila Tatjana Popović, koordinatorka srpske dopunske škole. „Znam da ste svi ispunjeni radošću nakon ove naše priredbe i da su vam srca ispunjena najlepšim stihovima ispevanim u čast Svetome Savi. Naša dečica su rekla sve i sve naše reči posle njih su suvišne”. Takođe se zahvalila sveštenstvu u Štutgartu, Ministarstvu prosvete Republike Srbije, Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu, predstavnicima Republike Srpske, a najviše učenicima srpske dopunske škole, kao i njihovim roditeljima.

Budući da je čitava manifestacija bila u znaku Nemanjića i srpstva, kako učenici i nastavnice tako i publika sa uzbuđenjem su pratili program, koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Kao i svake godine, učenici su obradovani podelom svetosavskih paketića, nakon čega su se svi prisutni okupili oko „svetosavske trpeze”, koju su pripremili roditelji učenika srpske dopunske škole. Crkveno dvorište bilo je prepuno nasmejanih lica, dok su svi kao jedna duša bili ispunjeni blagošću zajedništva – SVETOSAVLjEM.

Foto: arhiva nastavnika Srpske škole u Baden-Virtemberg

Sveti Sava proslavljen u Manhajmu i Hajdelbergu

I ove godine školska slava je obeležena zvaničnom priredbom u Manhajmu 27. 1. 2023. i u Hajlbronu 28. 1. 2023. Učenici nastavnice mr Ksenije Gaćinović su učestvovali su u programu i odziv dece ove godine je bio velik. Samo u programu bilo je preko 25 učenika, a u horu oko pedeset. Uz odličan program, sa velikim kolažem sadržaja od skečeva, pesama, kratkog prikaza istorijskih činjenica o Svetom Savi, bila je i dodela paketića i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Manhajmu, kao i na proslavi Srpskog kulturnog udruženja Ljuba Nenadović u Hajdelbergu. Sve se odigralo u svečanom duhu, sa posebnim osećajem kome je posvećen dan, kao i veliki trud đaka, roditelja i nastavnice Ksenije Gaćinović. Posle programa usledilo je druženje obe zajednice i osećaja jedinstva i sloge, čemu i služe praznici koje obeležavamo, a posebno slavu – Svetog Savu.


Svetosavske proslave na Švarcvaldu

Svetosavska akademija je održana i na Švarcvaldu, u Filingen Šveningenu, Singenu, Frajburgu i Albštatu, gde časove srpskog jezika izvodi nastavnica Biljana Anđelković. Deca su zajedno pevala Himnu Svetom Savi i izvela tačke „Sveti Sava sa malim detetom”, „Sveti Sava i đaci”, a potom i recital Sveti Sava. Učestvovali su i učenici iz Gajzingena. Priredbe su bile posećene u velikom broju, došli su roditelji, rođaci i ostali poštovaoci Svetog Save. Ovde možete pogledati film učenika nastavnice Biljane Anđelković, posvećen Svetosavskim proslavama, koji je pripremio roditelj Nenad Krunić.

Svetosavska akademija u Karlsrueu

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveta Petka u Karlsrueu 28. januara 2023. godine, nakon sečenja slavskog kolača, održana je Svetosavska akademija. Učestvovali su učenici iz svih grupa učiteljice Slavice Stupar (Pforchajm, Raštat, Karlsrue, Gagenau, Bruhzal i Baden-Baden). Crkva je bila ispunjena publikom do poslednjeg mesta.

Program je započeo govorom učiteljice Slavice Stupar, koja je pozdravila protojereja-stavrofora Aleksandra Škorića, prisutne roditelje, goste i decu.

Usledila je Svetosavska himna, recital, horska pesma „Mileševski anđeli” sa solistima: Veljko Popović, Sofija Đorđević i Sara Karanović. Na kraju je izveden i skeč „Neradna žena“, čiji su akteri bili najmlađi učenici: Marko Škorić – Sveti Sava, Mina Tadić – žena, Boris Goronja – muž i narator – Ana Škorić. Svi učenici su nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Učenici su bili divni, a učiteljica Slavica Stupar je na kraju rekla: „Hvala, deco, za ovako divno veče! Živi bili i neka vas Sveti Sava vodi, a dragi Bog čuva!”. Veliki broj roditelja i vernika bili su oduševljeni organizacijom, koja nikada do sada nije bila ovako dobra!

Otac Aleksandar Škorić je tradicionalno uz blagoslov podelio deci svetosavske paketiće. Kumovi su bili porodica Ilić iz Pforchajma, a kolač za sledeću godinu je preuzela porodica Krstić iz Bruhzala. Usledilo je druženje u sali crkve uz topli napitak i sokove, duge razgovore i dečju igru.

Proslava školske slave Sveti Sava u Gepingenu

Učenici srpske dopunske škole u Gepingenu, kao i svake godine, obeležili su svoju školsku slavu – Svetog Savu, koju su pripremili sa svojom nastavnicom Slavicom Simić. Posle jutarnje liturgije (u nedelju, 29. 1. 2023.), đaci su zajedno sa kumom i sveštenikom Borom Simićem lomili kolač. Ubrzo se kroz crkvu prolomila Himna Svetom Savi, a najlepše pesme i tekstove koji govore o liku i delu Svetog Save govorili su učenici. Ni ove godine nisu izostali paketići, koje je crkva darivala prisutnoj deci.

Svetosavska priredba u SPC u Gepingenu

Učenici dopunske škole iz Ajslingena i Kirhajma su zajedno sa nastavnicom Natašom Milenković pripremili priredbu povodom školske slave. U čast Svetog Save održana je priredba u SPC u Gepingenu 27. 1. 2023. godine.

Učenici su recitovali najlepše stihove i pesme posvećene prvom srpskom učitelju i prosvetitelju. Brojna publika je uživala u programu učenika, koji su istakli da će ići putem slave našeg učitelja Svetog Save. Nadahnuti svetosavljem, svojim nastupom su izazvali divne reakcije prisutnih. Program je vodila Nika Marinković, a svoju zahvalnost svetitelju Savi izrazili su i Vuk, Viktor i Viktoria Marinković, Luka Džodić, Mila Klraski, Viktor Mićić, Saša Bižić, Lena Rodić, Olga i Lea Knežević, Anja Ristić, Selena i Valerija Stanisavljević i Dragana Ivetić.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Izveštaj Svetosavskih proslava u pokrajini BV za portal Rasejanje.info sačinila nastavnica Jovana Knežević