Početna Škola Sveti Sava obeležen i u srpskoj dopunskoj školi u Bavarskoj

Sveti Sava obeležen i u srpskoj dopunskoj školi u Bavarskoj

Svetosavska akademija u Minhenu

U crkvi Svetog Jovana Vladimira u minhenskom naselju Noj Perlah, 27. i 31. januara 2023. godine je upriličena svečana Svetosavska akademija, a potom i priredba u čast prvog srpskog arhiepiskopa Svetoga Save.

Sa svetosavskih proslava u Minhenu

Tatjana Hot, nastavnica dopunske škole u Minhenu pripremila je decu za svečanu akademiju. U Akademiji su, pored đaka Srpske dopunske škole u Minhenu, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, učestvovali i đaci iz svih krajeva Bavarske i njihove nastavnice. Učenici mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta su kazivanjem pesmica o Svetom Savi i pevanjem himne „Uskliknimo s ljubavlju”, kao i izradom likovnih radova lika Svetog Save, ukazali na značaj Svetog Save za srpski narod, srpsko pismo i kulturu.

Po završetku priredbe, svako dete je dobilo po knjigu i paketić. Deca su pevala, recitovala i pokazala da su se tradicija i kultura srpskog naroda održala čak i u tuđini do današnjeg dana.

Foto: aktiv nastavnica u Bavarskoj

Svetosavska priredba održana u Ingolštatu

Savindan je obeležen u nemačkom Ingolštatu. Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku koji pohađaju nastavu u Ingolštatu pripremili su malu priredbu. Služba je održana u Evangelističkoj crkvi sa početkom u 15 časova. Otac Milorad Jovanović, održao je svečanu liturgiju u čast Svetome Savi.

Nakon očeve besede, učenici su imali kratku priredbu. Svako je imao recital, a za kraj svi su jednoglasno otpevali jednu srpsku etno pesmu. Roditelji su se pridružili dečijim glasovima i pratili ih. Deca su nakon priredbe dobila paketiće od kumova i prisustvovala  svečanom sečenju slavskog kolača.

Sa proslave u Ingolštatu

Ovogodišnji kumovi su dve porodice iz Ingolštata. Porodica Prijović, Biljana i Radomir i porodica Suvajac, Jadranka i Nikola. Kumovi su svečano ugostili sve prisutne goste. Slavski kolač je bio ukrašen prelepim simbolima, a slavska trpeza je bila veoma bogata. Svi prisutni gosti zahvalili su se porodicama koje su se potrudile oko organizacije svečane trpeze, a domaćini naredne slave su članovi porodica Lešinski i Mančić.

Svetosavska akademija obeležena u Nirnbergu

Svetosavska akademija u Nirnbergu je održana u prepunoj crkvi posetilaca uz prisustvo svih učenika iz svih grupa koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Nirnbergu i Erlangenu. Nastavnica Gordana Budiša pripremala je đake za Svetosavsku akademiju.

Pored učenika dopunske nastave i veronauke učestvovala su deca koja pohađaju folklor pri SPC Ćirilo i Metodije i KUD Mladost iz Nirnberga.

Posle Svetosavske himne, lomljenja slavskog kolača i besede koju je besedio sveštenik Milorad Jovanović, učenici su uz pesme, recitacije i igrokaze odali pomen svom prvom učitelju i prosvetitelju.

Igrokazi „Ocene” i „Resavci” su bili pozdravljeni velikim aplauzom kao i pesma „Tamo daleko” koja je otpevana uz pratnju na gitari učenika Milana Vujanića iz Erlangena. Deca iz crkvenog folklora su pevala dve narodne pesme sa Kosova, a program je završen uz pesmu „Ovo je Srbija” KUD Mladost.

Crkva iz Nirnberga je za sve učesnike pripremila paketiće uz koje je najlepši poklon bio krstić i knjiga sa pesmama za decu. Roditelji su pripremili posluženje, a u sali crkve je nastavljeno druženje uz dve igre koje su izveli folkloraši KUD Mladost.

Đaci iz Nirnberga i Erlangena

Svetosavska akademija održana u Regenzburgu

U čast našem prvom prosvetitelju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Regenzburgu  održana je Svetosavska akademija. Nakon liturgije i besede koju je govorio sveštenik Milorad Jovanović, ističući istorijske činjenice iz Savinog života, sa osvrtom na Savinu prosvetiteljsku i duhovnu ulogu. Slavski kolač je presečen sa učenicima novootvorene grupe dopunske škole na srpskom jeziku. Mnogobrojnim gostima se obratila nastavnica Dajana Luković: „Putuje bez puta i put se za njim rađa”, reči su Vaska Pope. Savin put je bio put vere i istine.

Svetosavskoj priredbi u Regenzburgu su prisustvovali generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović, generalna konzulka Bosne i Hercegovine Vera Sajić kao i nastavnica srpskog jezika iz Minhena, Tatjana Hot. Nastavnica Dajana Luković im se zahvalila na nesebičnoj podršci i istakla da je dopunska škola na srpskom jeziku počastvovana prisustvom ovako bitnih ljudi, koje je, kako i dolikuje, solju i pogačom dočekala učenica u narodnoj nošnji.

Sa priredbe u Regenzburgu

Nakon priredbe deci su podeljeni rančevi koje je obezbedio predsednik sportskog kluba Nemanja Vitković, koji je bio i jedan od organizatora Svetosavske akademije. Paketiće su deci poklonili i SPC iz Regenzburga i Savet roditelja škole na srpskom jeziku, a nastavnica je svakom učeniku poklonila knjigu. Divna saradnja između Srpske škole, sportskog kluba  Dunav i SPC će se nastaviti i osnivanjem srpskog udruženja koje ovom velikom gradu na Dunavu nedostaje.

Okupljeni su uživali i u trpezi koju su pripremili organizatori i roditelji učenika, a počasni gosti iz Minhena, konzuli i nastavnice su prisustvovali i svečanom ručku. Svetosavska akademija kojoj su se najviše radovala deca  dotakla je srca svih prisutnih i svi su bili srećni što su se okupili baš u crkvi jer je Savina misija odatle potekla.

Svetosavska priredba u Rozenhajmu

U Rozenhajmu je održana manifestacija posvećena prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi. Učenici koji pohađaju dopunsku nastavu srpskog jezika ovome gradu, pripremili su sa svojom učiteljicom Brankom Stanojević priredbu, koju su započeli Himnom Svetom Savi „Uskliknimo s ljubavlju”, posle čega je usledilo osveštenje i sečenje krsnog kolača. Usledili su stihovi o životu Rastka Nemanjića – Svetog Save, kao i dramski prikaz njegovog nastojanja da u srpskom narodu probudi vrline poput plemenitosti, dobrote, mudrosti i skromnosti.

Nastojanje Svetog Save da se srpski jezik širi i ne ode u zaborav, nastavili su i učenici u Rozenhajmu, te su za kraj priredbe zajedno izgovorili stihove iz dramskog prikaza o Svetom Savi: „Čuvaćemo jezik, ćirilicu, srpstvo, dajemo vam danas obećanje čvrsto!”.Nakon završetka priredbe usledilo je  posluženje za sve prisutne.

Svečano obeležen Sveti Sava i u Rozenhajmu

Svetosavska priredba održana i u Pasau

U prostorijama koje parohija koristi za održavanje službi u Pasau, 5.02.2023. godine održana je služba posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, Svetom Savi. Učenici dopunske škole na srpskom jeziku iz grada Pasau učestvovali su sa svojom nastavnicom, Ivanom Đurić, u priredbi  posvećenoj Svetom Savi.

Sveštenik Milorad Jovanović osveštao je slavski kolač koji su kasnije kumovi slave zajedno sa decom lomili. Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku, koji pohađaju nastavu u Pasau, recitovali su pesmice koje su naučili o Svetom Savi a u recitacijama su im se pridružili i mališani koji su  naučili nešto o ovom bitnom svecu. Ovom priredbom đaci i njihova nastavnica ukazali su  na značaj Svetog Save za srpski narod, srpsko pismo i kulturu. Kumovi slave pripremili su za decu paketiće u kojima su se pored slatkiša nalazile i knjige o Svetom Savi.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska u organizaciji je Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Detalj sa proslave u Pasauu