Početna Događanja U Štutgartu proslavljen Dan i slava Republike Srpske

U Štutgartu proslavljen Dan i slava Republike Srpske

​U organizaciji Predstavništva Republike Srpske iz Štutgarta i ove godine 31. put za redom  obeleženi su Dan i slava Republike Srpske u Nemačkoj. Ovo je jedino Predstavništvo Srpske u inostranstvu koje obeležava ovaj datum od kada postoji Republika Srpska. Omiljena manifestacija Srba u rasejanju, posebno zemljaka iz Republike Srpske koji žive u različitim delovima Evrope, po najviše u Nemačkoj, a potom i u Švajcarskoj,  Austriji, Francuskoj, Italiji….ranijih godina i iz Švedske…  je odraz poštovanja prema svojoj otadžbini. Upravo zbog toga mnogima nije teško da pređu mnoge kilometre, kako bi se okupili na ovaj dan, pokazavši time koliko im je važan i Dan i slava i sama Republika Srpska. Zna se da se slava obeležava 9. januara u Republici Srpskoj (i mnogi su tada tamo) ali zbog mnogih slava i proslava u januaru mesecu, ova manifestacija se u Nemačkoj od početka održava krajem januara ili u prvom nedelji februara.

Od samog početka obeležavanje slave u Nemačkoj podržala je Vlada Republike Srpske. I kako je u više navrata istaknut, kako od prve godine, tako i do dan danas i tako će biti zauvek. I ovoga puta, kao i prethodnih godina u gostima su bili ministri Petar Đokić (ministar energetike i rudarstva), Zlatan Klokić (ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju), predsedavajuća Veća naroda Srpske Srebrenka Golić, poslanik u Narodnoj skupštini Srđan Todorović, mnogobrojni zamenici ministara…. kao i privrednici iz Republike Srpske koji žive u rasejanju, a među njima i verni pratilac svih manifestacija i veliki preduzetnik Cvijetin Cico Pantelić iz Manhajma.

Foto: Rasejanje.info

Slavski kolač je prerezao protojerej Stanko Rakić iz Štutgarta a slavski obred sa njim su obavili protojereji Dragoslav Ćorković i Milenko Bakmaz. Slavku sveću je upalio šef predstavništva RS u Štutgartu Mićo Ćetković, organizator slave. Domaćin slave su bili članovi SNKD Sloga iz Štutgarta, čiji je predsednik Vanja Borić pozdravio prisutne i zahvalio se na dolasku.

Na proslave Dana Republike u Štutgartu ministar Klokić je naglasio da je Srpska opredeljena ka miru i stabilnosti. Ministar Đokić je rekao da je zadovoljstvo biti među svojim ljudima koji su privrženi ideji Republike Srpske i koji u svojim granicama učestvuju i u političkom životu Srpske i pružaju podršku njenom demokratskom razvoju. Takođe se prisutnima obratila i predsedavajuća Veća naroda Srpske Srebrenka Golić, generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević, kao i organizator skupa Mićo Ćetković. Program je vodila kao i svih godina ranije Dragana Vukojević,  rodom iz Banja Luke, koja decenijama živi u Štutgartu.

U kulturo-zabavnom programu goste su oduševili ansambli društva Sloga iz Štutgarta svojim folklornim nastupima, zatim Anica Kočić iz Srpkog centra iz Štutgarta kao i Božidar Mićanović Pivljavnin, pesnik iz Frankfurta.  Publika je uživala u zdravici i specijalnim stihovima Božidara Mićanovića napisanim samo za ovu manifestaciju za najmlađu srpsku državu Republiku Srpsku. Anica Kočić, devojčica koja svojim glasom ne ostavlja nikoga ravnodušnim otpevala je pesmu posvećenu Srpskoj. Solista i instrumentalist Dario Tovilović na harmonici se takođe predstavio, dok su igrači Sloge priredili pravi folklorni spektakl Igrama iz Zapadne Srbije, iz Banata, Šaljivom igrom iz Srbije i koreografijom Graovsko oro „Zaigraj Leno mori” devojaka prvog ansambla Sloge, uz pratnju na tapanu koreografa Radoslava Beguša iz Štutgarta i poznatog baletskog igrača u Nemačkoj, Peđe Jovičića iz Visbadena.

Foto: Rasejanje.info

Za mnoge posetioce uživanje je bilo uz Goci bend kao i estradne umetnike Dijanu i Rajka. Članovi Sloge su se potrudili a budu pravi domaćini, ponudivši veliku količinu ića i pića prisutnim gostima, kojh je došlo preko 1000.  Do ranih jutarnjih sati se slavilo i družilo, što je nakon pandemije izazvane virusom korona mnogo prijala da se mnogi ponovo sretnu i vesele.

Inače delegacije Republike Srpske imala je tokom ove posete u Štutgartu susrete sa predstavnicima udruženja u Štutgartu, kao i sa privrednicima koji rade u Štutgartu sa okolinom a  posluju zajedno i sa firmama iz Republike Srpske. Takođe u prostorijama Predstavništva u Štutgartu sastali su se i sa generalnim konzulom Srbije u Štutgartu, Draganom Dimitrijević sa saradnicima, koji redovno daju podršku institucijama Srpske i Predstavništvu Srpske u Štutgartu.

Ministar Đokić je u više navrata ponovi da će vlast u Republici Srpskoj nastaviti da pomaže i ohrabruje ljude koji žive u Nemačkoj da investiraju u Srpsku, kao i da su aktivnosti građana Srpske koji borave u Nemačkoj svake godine sve vidljivije i da je evidentan konstantan rast kompanija i preduzeća.

Publiku podigli na noge koreografijom Graovsko oro
Foto: K. Horn
Božidar Mićalović Pivljanin
Foto: K. Horn