Početna Događanja U Sofiji otvorena izložba „Pejsaž ili unutrašnji prostor“

U Sofiji otvorena izložba „Pejsaž ili unutrašnji prostor“

U sali galerije Misija Državnog kulturnog instituta pri Ministarstvu inostranih poslova Republike Bugarske, otvorena je izložba pod nazivom „Pejzaž ili unutrašnji prostor”, autora prof. Dimitrija Pecića, dekana Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, i prof. Svetozara Benčeva, dekana Fakulteta likovnih umetnosti Nacionalne umetničke akademije.

Specijalan gost bio je ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Željko Jović, koji je u svom pozdravnom obraćanju istakao važnost i značaj sličnih projekata, u oblasti kulture, koji nam pomažu da se dodatno povežemo.

Otvarajući izložbu, prof. Svilen Stefanov je istakao da je prof. Pecić jedan od najistaknutijih profesora u Srbiji, koji se bavi upravo visokom štampom. Ono što vidite, rekao je, može vam se činiti minimalističkim, ali to je izuzetno složen i fini rad. Prema meni, u Srbiji postoji izuzetna škola u tom pogledu, ocenio je prof. Stefanov. Direktor Instituta, Snežana Joveva, podsetila je da je gostovanje prof. Pecića realizovano u okviru programa „Balkanski dijalozi”, koji je zamišljen tako da umetnicima iz regiona omogući da se afirmišu i komuniciraju kroz svoje stvaralaštvo.

Izložena umetnička dela tretiraju temu imaginarnog pejzaža na različite načine – kao scenu okupanu toplom svetlošću, ili kao mesto nasilnih sudara između elemenata. Autori, koji se poznaju od ranije, prvi put izlažu zajedno, kao gest prijateljstva, razmene ideja i stvaranja zajedničkog kulturnog prostora, prenela je Ambasada Srbije u Bugarskoj.

Foto: Ambasada Srbije u Bugarskoj