Početna Događanja U Beču obeležen Dan državnosti Republike Srbije

U Beču obeležen Dan državnosti Republike Srbije

Republike Srbije u Republici Austriji obeležila je Dan državnosti i Vojske Srbije uz prisustvo brojnih gostiju iz političkog, javnog i društvenog života zemlje domaćina, diplomatskog i vojnog kora i velikog broja predstavnika srpske dijaspore. Ambasador Republike Srbije u Republici Srbiji prof. dr Nebojša Rodić istakao je da je u pitanju najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Upoznao je prisutne o sveobuhvatnim, stabilnim i veoma intenzivnim odnosima Srbije i Austrije. On je održao vrlo inspirativan pozdravni govor i istakao značaj praznika Sretenja, kao i prvog srpskog Sretenjskog Ustava za Republiku Srbiju.

Ambasador prof. dr Žarko Obradović, stalni predstavnik Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama se takođe obrati prisutnima i istakao je da se obeležava dan koji nas podseća na dve činjenice kada su u pitanju narodi poput našeg – narodi suočeni sa mnogim geopolitičkim izazovima, ali dosledni u negovanju sopstvene slobode. Prvo, da moraju neprestano da rade na očuvanju svoje nezavisnosti i promovisanju svojih vrednosti. Drugo, da je svet povezan, i da svaka država, bez obzira na veličinu, ima svoju ulogu u razvoju i napretku čovečanstva.

Foto: Ambasada Srbije u Beču/ S. Matić

Ovaj veličanstveni prijem, priređen je u hotelu „Marriott”u Beču. Na prijemu je prisustvovao veliki broj kulturnih poslanika, poslovnih ljudi, sveštenstva, intelektualaca, diplomatskog kora, predstavnika srpskih udruženja. Proslava je počela izvođenjem srpske Bože pravde i austrijske himne Zemljo planina, zemljo na reci, koje je svojim izuzetnim glasom otpevala Jelena Krstić.

Bila je ovo prilika da se ponovo sretnu dobro poznata lica, prijatelji koleginice, novinarke, saradnici i poznanici, nakon dve godine pauze, zbog epidemije korona virusa. Priređeno je izuzetno bogato posluženje i koktel. U muzičkom delu programa, nastupili su Pilerovi, braća Darko i Danijel, cenjeni muzičari.