Početna Informacije „Srećan nam Dan maternjeg jezika” – Prosvjeta iz Austrije uputila apel za...

„Srećan nam Dan maternjeg jezika” – Prosvjeta iz Austrije uputila apel za ravnopravnost srpkog jezika u Austriji

Povodom Dana maternjeg jezika SPKD Prosvjeta Austrija uputila je javnosti Apel za ravnopravnost srpskog jezika u Austriji. U austrijskim školama je ponuđena mogućnost da se uči bošnjačko-hrvatski-srpski jezik. Upravo zbog toga SPKD Prosvjeta ogranak u Austriji je još pre jedne decenije pokrenulo Školu srpskog jezika u Austriji, koja se iz godine u godinu širi i na opštu radost obuhvata sve veći broj dece srpskog porekla. I danas, na Međunarodni dan maternjeg jezika, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je najavio da će u narednom periodu biti otvorene nove škole na srpskom jeziku u Austriji, što znači za interesovanje za jezikom svoga naroda kod mladih Srba ili srpskog porekla raste, što je za svaku pohvalu.

Prenosimo Apel za ravnopravnost srpskog jezika u Austriji SPKD Prosvjete Austrija u celosti:

 „Danas je međunarodni Dan maternjeg jezika.

Korišćenje svog maternjeg jezika je za sve ljude osnovno ljudsko pravo i tekovina slobode i demokratije. Na žalost, u Austriji srpski jezik još nije zvanično priznat, već se koristi nametnuta izmišljena politička konstrukcija „bks” (bošnjačkokroatosrpski), iako je posle nemačkog, upravo srpski jezik sa najviše govornika u ovoj zemlji.

Prosvjeta smatra da to nije dobro ni za građane Austrije srpskog maternjeg jezika, ni građane Srbije i sve Srbe koji žive i rade u Austriji, ni za ostale građane Austrije, jer šteti ugledu ove zemlje, koja se inače smatra uspešnom u domenu zaštite ljudskih prava.

Kao odgovorna organizacija, Prosvjeta u Austriji već godinama, na mnogo načina, pa i kroz projekat Škola srpskog jezika, pokušava da pozitivno utiče na to da se ova situacija popravi, na korist svih, a naročito brojne dece i mladih koji u Austriji odrastaju u uslovima dvojezičnosti.

Uz poštovanje za sve jezike, u želji da se i srpskom jeziku obezbedi jednaki status i jednaka prava kao i ostalima, pozivamo sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji, kao matici, da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni sa svima ostalima.

Neka nam je srećan Dan maternjeg jezika”